Vi røyker mindre, men snuser mer

Ny lov om å skjule røyken fungerer, mener forsker.

Fra årsskiftet 2009/2010 ble det forbudt å vise fram tobakk i hyllene i norske kiosker og butikker. Forbudet har ført til en nedgang i sigarettsalget.

I 2010 solgte norske dagligvarebutikker 1,66 milliarder sigaretter. Det er en nedgang på 54,4 millioner sigaretter (3,2 prosent), sammenlignet med 2009, viser tall fra Nielsen Norge.

Tildekking fungerer

Forsker Hans Olav Melberg ved Universitetet i Oslo tror den nye loven om tildekking av tobakksvarer kan forklare nedgangen. 

-Det ser vi fordi det har vært en spesielt stor nedgang i år i forhold til tidligere år, sier han ifølge NRK.

Administrende direktør i Travel Retail Norway, Håkon Fjeld-Hansen, har ansvaret for Duty Free-butikkene på flyplassene i Stavanger, Trondheim, Kristiansand, Bergen og Oslo. På Oslo Lufthavn Gardermoen befinner all tobakk seg i et eget rom. På de resterende flyplassene er tobakken helt skjult.

Fjeld-Hansen mener at opplysningene om helserisikoen i kombinasjon med pålaget om å skjule tobakken er årsaken til reduksjonen i sigarettsalget.

 

Les også:Tobakksgigant saksøker Norge.

 

Snussalget i været

Det tilsvarende salget av snus viste en økning på 12,4 prosent. Tall fra Travel Retail Norway som Journalen har fått tilgang til viser også en nedgang på tobakkssalg på 4,7 prosent. Snussalget økte med hele 22 prosent i 2010.  Fjeld-Hansen mener det er trenden i markedet som fører til økningen.

 

                                                                                                                                        

Ola Nordmann kjøpte enda mer snus i 2010. Her fra Duty Free-butikken på Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Geir Halvorsen/Flickr

 

Les også:En av fem unge menn snuser. (Statistisk Sentralbyrå)