- Jeg ser på Islam som problemet

Høyre-politiker Hallgrim Berg snudde verdidebatt til religionskrangel på Litteraturhuset.

Anders Heger slo håndflaten i bordet over Hallgrim Bergs uttalelser. Foto: Øystein Tronsli Drabløs

Litteraturhuset. 31. Januar, kl 17:02. Trafikken utenfor vinduene til Amalie Skram-salen bryter stillheten til over 60 mennesker. Eldre, unge, norske, minoriteter. Alle sitter de i stillhet etter Hallgrim Bergs kraftsalve. Stillheten brytes av håndflaten til Cappelen/Damm-redaktør Anders Hegers, som treffer bordet.

- Å si at Islam er problemet med stor P er en avsporing, og i verste fall ødelegger det denne debatten. Du kan ikke sitte her og uttrykke deg som om du er den eneste i panelet som er imot tvangsekteskap og brenning av det norske flagget, Berg, raser han.

Det som begynte som en debatt om norske verdier nå og i 2029, har tatt en uventet retning. Debattleder Hadia Tajik gir tegn for innspill fra publikum. Norsk-pakistaneren Daniel tar ordet.

- Jeg mener at en av våre norske verdier er at vi er jævlig skeptiske til alt som er fremmed. Jeg skal si dere det, at det ikke alltid er enkelt å leve med denne hudfargen her! Dere aner ikke hvor mye hat jeg føler når jeg får så mange stygge blikk på gata, tordner han.

Den asiatiske damen bakerst i salen våkner etter et lengre fravær. Andre setter seg opp. Noen forlater salen.

Typisk norsk

Debattleder Hadia Tajik hadde invitert seks politikere og akademikere til panelet. De var opprinnelig tilstede for å debattere hvilken vei norske verdier og holdninger vil ta i løpet av de neste 20 årene. Før på dagen hadde Journalen vært ute og loddet meningene til det norske folk om hva de mener er norske verdier. Både folket og panelet var klare på at de norske verdiene omfatter mer enn bunaden og brunosten.

- Det ligger en grunnmur av kristendom og humanisme under flere sentrale norske verdier. Deriblant ytringsfrihet, menneskerettigheter, demokrati og respekt for enkeltmennesket og minoriteter, sa Hallgrim Berg under sitt åpningsinnlegg.

Han la også fram at han håpet at disse verdiene ikke ville bli overskygget av totalitære og formørkende krefter fram til 2029. Andre i panelet stilte seg mer skeptiske til debattens tema.

- Jeg liker ikke tanken på å skulle definere hva norske verdier er i 2029. Våre norske verdier skiftes hele tiden. Norge anno 1950 eksisterer ikke lenger og derfor kan jeg heller ikke si hva Norge anno 2029 er, forklarte Heger. De yngre generasjonene i salen faller lenger ned i setene sine. 

- Jeg har ikke tro på at det er noe som heter typisk norsk i 2029, konstanterte Rihel Brenna. Frontfiguren til Kvinnepanelet var klar i sin tale.

Se Hallgrim Bergs innledning her

Kulturfattige

Krf-politikeren Robert Wright rettet blikket opp fra notatblokken, ut mot publikum. Med brillene på vei ned fra nesetippen hevdet han at nordmenn er redde for å støte noen, og at dette kan resultere i at vi blir kulturfattige, fremfor kulturrike. Han talte også om en såkalt dobbeltkultur-felle.

- Vi må stå for én kultur, vi kan ikke være 50 prosent kristne og 50 prosent muslimer, hevdet han.

Den asiatiske damen bakerst henger med hodet. Notatblokken er på vei ned fra kneet hennes. Blyanten er allerede på gulvet. Flere blant publikum sitter dypt ned i stolene sine.

Hallgrim Berg legger ned pennen han flittig har notert sine motdebattanters kommentarer med, og renser strupen. Han tar ordet, og sier:

- Jeg ser Islam som problemet. Med stor P.