Solhjell på sykebesøk

Regjeringen klarer ikke å bestemme seg for hvor mange sykehus vi skal ha i Norge, hvor de skal ligge eller hva et sykehus egentlig er. Det får ansatte og pasienter på Molde sykehus føle på kroppen.

- Vil dokker ikkje helse på me då? En eldre dame støtter seg til rullatoren idet følget av politikere, ledelse og lokal presse haster forbi henne bortover gangen på Molde sykehus.

 Anledningen er besøk fra SVs parlamentariske leder, Bård Vegard Solhjell. Han har blitt dratt hit av lokalpolitikere som ønsker at han selv skal se situasjonen ved sykehuset, og høre på hva de ansatte har å si. Det er ikke rent lite.

Usikkerhet

Etter planen skulle byggingen av nytt sykehus i Molde ha startet i 2012. Men i desember i fjor stoppet helseminister Anne-Grete Strøm-Eriksen planleggingsprosessen og snudde sykehussituasjonen på hodet.

Etter det har det ikke vært fred å få, verken for politikere, lokalbefolkning eller sykehusadministrasjonen.

 Lokale krefter kaller helseministerens innblanding for et løftebrudd, mens Robin Kåss i Helsedepartementet mener at regjeringen likebehandler sykehusprosjekter, og at det ikke er økonomi til å bygge nytt sykehus nå.

I dag er det usikkert om når det skal bygges nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal, om det skal bygges ett eller to og hvor de sykehusene eventuelt skal ligge.

Debatten preges av strid mellom Molde og Kristiansund, som begge frykter for sykehusene sine. Det har blitt foreslått å bygge et felles sykehus, men det er stor uenighet om hvem som skal få det. En lokalisering nært Molde vil ikke bli akseptert i Kristiansund og omvendt.

Forslaget om å flytte fødeavdelingen og akuttfunksjonene til Molde blir heller ikke akseptert i Kristiansund, fordi det betyr at byen mister arbeidsplasser og funksjoner mange mener er nødvendige for å være et fullverdig sykehus.

 

 

På Kirurgisk avdeling må 24 pasienter dele tre dusjer, overlege Inge Holm Nygård viser fram en av dusjene. Foto: Marit Fiksdal

Holder politikerne ansvarlige

Solhjell er ikke den første politikeren som kommer på sykebesøk. Det har vært flere politikere innom sykehuset de siste månedene. På programmet denne gangen står kirurgisk avdeling, fødeavdelingen og mikrobiologisk laboratorium.

Flere andre avdelinger ønsket ikke å få besøk, fordi de er lei av politikere som vandrer rundt i korridorene. Og følget vekker ikke akkurat lite oppsikt når de blir vist rundt på kirurgisk avdeling av seksjonsoverlege Inge Holm Nygård.

 Dører åpnes, dusjer og do vises fram, det pekes, spørres og diskuteres. Håndtrykkene sitter løst, og følget beveger seg i stim fra rom til rom.

Solhjell lytter og nikker. Han sier selv han er her for å se og lære. Men noe visste han nok fra før også. Som at lokalsamfunnet har protestert høylytt etter at helseministeren stoppet planleggingen av nytt sykehus i Molde.

Folk føler seg lurt. Helseministerens avgjørelse er i strid med vedtak som tidligere er fattet av Helseforetaket Nordmøre og Romsdal og Helse Midt-Norge. Helseforetaksreformen fra 2001  har fått kritikk for å ha flyttet makt fra politikerne over til foretakene, og for å ha avpolitisert styringen av helsevesenet i Norge. 

- Folk holder politikerne ansvarlig, til tross for foretaksmodellen, sier Solhjell.

Det har også reaksjonene i Molde vist. Det har blitt arrangert fakkeltog med parolene «Driver AP med pasientene» og «AP voldtar demokratiet». Oppslutningen om regjeringspartiene er lav i byen, og flere personer har meldt seg ut av partiene i protest.

En spørreundersøkelse fra desember ga AP en rekordlav oppslutning i Molde på fem prosent.

 

 

Politikere og presse i samtale med Grete Teigland, klinikksjef på fødeavdelingen. Foto: Marit Fiksdal

Vestlandet i brann

- Det er litt koseligere på fødeavdelingen enn på resten av sykehuset. Litt lysere liksom, sier Bernt Müller, tillitsvalgt for overlegene ved sykehuset, og studerer veggene i gangen på fødeavdelingen.

- Men det blir ikke noe bedre sykehus av å bruke maling, legger han til.

Han er en av mange som klager på nedslitte lokaler. Overjordmor på føden, Grete Teigland, beskriver forholdene som medisinsk forsvarlige, men ikke optimale.

 Fødestuen kan blant annet ikke tilby lystgass fordi ventilasjonsanlegget ikke er godt nok. Hun sier sykehuset lenge har vært i dårlig stand, men at de ansatte har tenkt at "vi har det som vi har det fordi det skal bygges nytt".

- På kort sikt er jeg mer bekymret for fagmiljøet enn for vinduet som ikke går opp, sier Müller.

Planleggingsprosessen har tatt energi og krefter fra de ansatte, men tanken på et nytt sykehus har vært gulroten som har fått dem til å springe litt fortere, ifølge tillitsvalgt for Sykepleierforbundet, Tor Rune Årø. Nå føler mange av de ansatte seg lurt.

Frustrasjonen ved Molde sykehus er ikke unik. Hele vestlandet har blitt satt fyr på denne vinteren, etter at lokalsykehus flere steder har blitt truet med nedleggelse eller kutting i tilbudet. Folk har tent fakler i blant annet Volda, Kristiansund og Lærdal. Det viser at  dette er et tema som vekker følelser og engasjement, ikke bare blant ansatte på Molde sykehus, men på alle sykehus som trues av nedleggelse.

Ikke flere vedtak, men handling

Siste post på dagens program er et møte mellom ledelse, tillitsvalgte og politikerne.

Det er direktøren for Nordmøre og Romsdal helseforetak, Nils H. Eriksson, som snakker. Han bruker flittig ord som pasientvolum, årsverk, befolkningsgrunnlag og budsjett.

- Molde sykehus har en vond og lang historie, sier Eriksson.

Flere ansatte har også møtt opp for å si sin mening til Solhjell.

- For oss er Nye Molde Sykehus luftslottet som sprengtes, sier Cicilie Frendal fra arbeidstakerorganisasjonen Delta, med Stieg Larssons krimbok i tankene.

- Vi har vært stille i mange år og ikke laget bråk, sier operasjonssykepleier Kirsti Hoemsnes. Nå ønsker ansatte ved Molde sykehus et nytt sykehus så fort som mulig.

Direktør Eriksson avslutter møtet med en klar melding til politikerne:

- Vi trenger ikke flere vedtak, vi trenger at noe blir gjort.