På tide med sommertid
Men hvilken vei skal vi stille klokka?
For å få sommertid stiller vi klokka siste helg i mars. Da blir det mørkt en ekstra time om morgenen, men kveldene blir til gjengjeld lengre og lysere.
Sommertid er politikk
Det er regjeringen i et hvert land som bestemmer om de skal ha sommertid eller ikke. Dette fører til at land kan ha sommertid ett år, for så å ha normaltid hele det neste. I Australia har statene ulik bruk av sommertid. Så sent som i 2009 var sommertid et viktig tema i valgkampen rundt om i delstatene.
Sommertid ble brukt for første gang under første verdenskrig, og kom til Norge i 1916. Grunnen var at man kunne utnytte kveldene mer, og spare energi ved at man kunne vente en time med å bruke belysning. I dag gjelder ikke dette i like stor grad for industriland, men lyse kvelder er fortsatt høyt skattet.
Fram eller tilbake?
Vi mennesker mister eller får en ekstra time søvn når viserne skal snurres, men det finnes andre som blir påvirket på andre måter av dette fenomenet. Hvem? Og skal vi stille klokka fram eller tilbake natt til søndag? Svarene får du i dette lydklippet.
Et lite hint. Foto: Ingvild Holm Tellesbø
Bonden Robert Haugseth har et spesielt forhold til sommertid. Hør hvordan i lydklippet. Foto: Ingvild Holm Tellesbø