Visepresidenten i OECD roser Norge
Norge er et foregangsland i kampen mot økonomisk kriminalitet, mener Richard Boucher. Tax Justice Norway synes Norge slipper for lett unna.
130 delegater fra 46 land er samlet på Grand Hotell i Oslo denne uken, på "Tax and Crime Conference." Konferansen er den første i regi av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) som omhandler temaet skattekriminalitet.
Konferansen kommer en uke etter at Finansdepartementet lanserte sin femte handlingsplan for bekjempelse av økonomisk kriminalitet. I den har Økokrim vurdert skatte- og avgiftskriminalitet som den økonomiske kriminalitetsformen som utgjør den største trusselen mot velferdssamfunnet.
Resultater i Zambia
På spørsmål om hvor Norge stiller seg i et internasjonalt perspektiv, skryter visepresident i OECD Richard Boucher av Norge, og trekker blant annet frem arbeidet med den zambiske skatteforvaltningen. Norge har bidratt med rådgivning i hvordan bygge et bedre skattesystem og en bedre skatteadministrasjon.
Boucher synes det er vanskelig å si hvordan dette arbeidet har påvirket utviklingen i Zambia generelt, men mener det er tydelig at skatteadministrasjonen i landet klart er utbedret.
Lettere å snakke enn å handle
Sigrid Klæboe Jacobsen er bare delvis enig i Bouchers karakteristikk av Norge som foregangsland. Hun er styreleder i Tax Justice Network Norge, et internasjonalt nettverk som jobber for å fremme global skatterettferd.
- Norge har vært god på å si de riktige tingene i rette fora, og oppfattes som best i klassen når det kommer til disse spørsmålene. Hva Norge faktisk gjør, er et viktigere spørsmål.
Tax Justice, og andre organisasjoner som Attack Norge og Kirkens Nødhjelp har i lang tid arbeidet for gjennomsiktighet og åpenhet rundt multinasjonale selskaper, som står for de største skatteunndragelsene.
- Kapitalfluktutvalget fra 2009 konkluderte med at Land-for-land rapportering er viktig, en praksis der selskaper må vise hva de tjener, skatter og hvor mange ansatte de har i hvert enkelt land. Denne rapporten ble slaktet av Finansdepartementet. I den siste handlingsplanen mot økonomisk kriminalitet fra Finansdepartementet ser vi likevel et gjennombrudd der regjeringen åpner for å vurdere om det finnes grunnlag for å innføre prinsippet.
Jacobsen sier at prinsippet har bred støtte i EU-parlamentet etter at Eva Joly frontet det der, og at det er på høy tid at det blir innført her hjemme. Generelt opplever hun at Finansdepartementet er aktive på OECD-arenaen, men at de ikke gjør nok konkret.
- De har lett for å gjemme seg bak OECD, i stedet for å gjøre noe selv. OECD er en arena som vedtar frivillige retningslinjer. Ikke før landene selv implementerer dem blir det noen endring i praksis, sier Jacobsen.