Vold avler vold
6 av 10 mannlige voldsutøvere sier at de selv har vært ofre for vold. Det kommer frem i en ny, norsk studie.
- Etter første gangen jeg slo, lovte jeg at jeg aldri skulle slå igjen. Så gikk det rundt tre måneder. Jeg slo på nytt. Da forstod jeg at jeg hadde et problem, forteller "Kjell" (47). I to år, på slutten av 1990-tallet, gikk han til behandling for voldsproblemet sitt. Etter hvert ble han klar over at han i barndommen hadde blitt utsatt for det han i dag kaller oppdragervold.
- Hvis jeg ble tatt på fersken på epleslang, fikk jeg meg en ørefik når jeg kom hjem. Hvis jeg kom hjem fra skolen med dårlige karakterer, kunne jeg bli avstraffet ved å gå et døgn uten mat eller få juling.
Les hele historien til "Kjell" her.
"Kjell" er ikke alene om å ha blitt utsatt for vold i barndommen. Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) står bak undersøkelsen som tar for seg sammenhengen mellom voldsutøvere og forekomsten av vold under deres oppvekst. Det viser seg at mange av voldsutøverne selv har vært ofte for vold under oppveksten, noe som bekrefter tidligere antakelser. I den nye studien har 480 menn, som gikk til behandling for voldelig atferd mot partner ved Alternativ til Vold (ATV), deltatt.
- Kunnskapen om at mange voldsutøvere selv har vært voldsutsatte da de var små, er viktig. Det kan være en kilde til empati, for det er ikke alltid man får så mye empati med noen som bruker vold, sier Marie Haavik, psykolog ved Alternativ til vold (ATV).
Har selv vært ofre
Resultatene fra undersøkelsen viser at 6 av 10 av de spurte voldsutøverne hadde opplevd vold som barn. 60 prosent svarte at de hadde vært utsatt for psykisk, fysisk eller seksuell vold, eller vold mellom foreldrene i barndom og ungdomsalder. 50 prosent oppga at de hadde vært utsatt for fysisk vold fra sine egne foreldre, skriver forskning.no. 81 prosent av disse svarte at far eller stefar stod bak volden. Blant de som var blitt utsatt for vold mellom foreldrene svarte 76 prosent at dette gjaldt vold fra far mot mor.
Det er ikke nødvendigvis slik at den typen vold voldsutøvere selv ble utsatt for i oppveksten er den volden de selv utfører.
- Nei, så enkelt er det ikke. Noe av det viktigste i forhold til det å utvikle et voldsproblem ser ut til å være at de har vært utsatt for fysisk vold. Men det er ikke et en til en forhold mellom de ulike voldstypene. Å være utsatt for vold slår aller mest ut på det vi kaller psykisk kontrollerende vold, for eksempel å kontrollere partner gjennom trusler, sier Ingunn Rangul Askeland, en av forskerne bak studien.
Lærer feil
Psykolog Haavik ved ATV tror at noe av grunnen til at voldsutsatte personer selv ender opp som voldsutøvere er at de lærer å håndtere uenighet og konflikter på gal måte.
- Hvis du lærer at vold er en veldig effektiv måte å løse problemer på, så er det vanskelig å se for seg andre alternativer senere.
Men i følge psykologen er det håp for alle som sliter med å takle aggresjonen sin.
- Det går an å gjøre noe med det, det er ikke håpløst. Man trenger ikke å gjenta det som foreldrene gjorde, forteller Haavik.
Når bør man oppsøke hjelp? Hør psykologens mening. Klikk her.