Dropper valgfesten – teller heller stemmer

Fremskrittspartiet i Asker arrangerer ikke valgvake. Alle listekandidatene er nemlig opptatte med å telle stemmer i valglokalene rundt i kommunen.

Varaordfører Ole-Jacob Johansen er blant de 80 Frp-politikerne i Asker som ofrer valgvake til fordel for å telle stemmer. Johansen er stasjonert i valglokalene på Vardåsen skole, men han tilstår at han aller helst ville vært på valgvake.

 – Klart det. Det er noe både jeg og partifellene mine var lystne på. Men det lar seg ikke gjøre. Alle listekandidatene i Asker Frp sitter og teller stemmer i kveld, forteller Johansen.

Dermed blir det ingen valgvake for Fremskrittspartiet i Asker.

 – Vi arrangerer ikke valgvake i år, men Fremskrittspartiet i Drammen har invitert oss med på deres valgvake. Det kan hende jeg reiser dit senere i kveld, fortsetter han.

Dugnad i valglokalene

Varaordføreren forklarer at representanter fra de øvrige partiene også engasjerer seg i stemmetellingen. Johansen tror uansett ikke at noen vil stemme Fremskrittspartiet bare fordi de ser varaordføreren i stemmelokalet.

 – Nei, jeg tror ikke Frp vinner noen stemmer på at vi sitter og teller stemmer. De andre partiene gjør akkurat det samme, sier han.

80 av de 210 medlemmene i Asker Frp bruker valgkvelden til å telle stemmer.

Uheldig at politikere teller stemmer

Johansen synes ikke det er optimalt at politikerne selv sitter og teller stemmer.

– Det er prinsipielt uheldig. Jeg synes det er noe som skurrer når politikerne selv sitter og teller stemmer. Det er ikke optimalt, slår han fast.

Valgordningen er på vei ut, og fra neste valg vil Asker kommune trolig gi betaling til politisk uavhengige som sier seg villige til å telle stemmer.

Mulig å lure systemet

Valganalytiker Svein Tore Martinsen gir Johansen støtte. Martinsen utelukker ikke at det er mulig å lure systemet, og således snike til seg noen ekstra stemmer.

– Det er mulig å lure systemet. Systemet bør fange opp forsøk på juks, men det er aldri helt vanntett. Prøver du hardt nok, er det alltid mulig å finne smutthulll.

Han understreker imidlertid at det ofte er vanskelig å finne frivillige som ønsker å telle stemmer. Derfor ender det med at politikerne må gjøre det selv.

– Alt koker ned til at det er vanskelig å skaffe mange nok frivillige. Men når politikerne først påtar seg tellejobben, er det viktig at flere partier er representert i telleprosessen. Det er ikke gunstig om ett parti teller alle stemmene, slår Martinsen fast.

Frykter at ett mandat ryker

Varaordfører Johansen er forsiktig optimist foran valgnatta. Han håper at Frp beholder de åtte mandatene de allerede har i kommunestyret i Asker.

– Vi håper at vi beholder de mandatene vi allerede har. Den siste meningsmålen antyder at vi står i fare for å miste ett mandat, men vi håper at vi står med åtte mandater også etter valgnatta.

Han håper at han selv får beholdet vervet som varaordfører.

– Jeg håper det. Det er i alle fall naturlig at Frp får varaordføreren i Asker. Vi ligger jo an til å bli det nest største partiet i en eventuell koalisjon, avslutter Johansen.