- Innspurten har lite å si

Én av ti velgere tar den endelige avgjørelsen i stemmeavlukket. Askerbøringene Fred og Kristen Jensen har derimot ikke vært i tvil.

- Vi har allerede bestemt oss, sier ekteparet.

Mange velgere venter til siste innspurt med å bestemme seg. Ifølge forskning.no økte andelen som venter til uka før valget med å avgjøre hvilket parti de skal stemme på, fra 51 prosent i 1997 til 56prosent i 2007.

Så mange som seks-ti prosent bestemmer seg ikke før selveste valgdagen.

Ved valglokalene i Asker møtte vi derimot ingen som ikke hadde bestemt seg for lang tid siden.

Må stå løpet ut

- Det at så mange venter med å bestemme seg, stiller høye krav til partienes valgkampkondis, sier valgforsker Bernt Aardal.

Arbeidet som legges ned av partiene kan i teorien påvirke om man mister eller vinner velgere - helt til siste slutt. Hendelser, partidebatter, uttalelser og feilgrep på tampen, kan derfor være viktige faktorer for de usikre velgerne.

- Hvilke saksområder de har på radaren idet de går inn i valglokalet, betyr mye for hvilket parti de stemmer på. En del tenker over hvilke saker som er de viktigste ved valget, det er svært sjelden at noen velger helt tilfeldig, poengterer Aardal.

Skal mye til for å endre utfallet

Potensielt kan andelen av velgermassen som ikke har bestemt seg avgjøre et valg, men det skal mye til for at den gjør det.

- Da forutsettes det at de som venter til valgdagen, har en avvikende profil i sin stemmegiving sammenlignet med resten av velgermassen, sier valgforskeren.

Han påpeker at det ikke er tilfellet. Stemmene deres fordeler seg på omtrent samme måte som for de som bestemmer seg på tidligere tidspunkter.

Tar ikke lett på valget

Det at så mange er usikre, betyr heller ikke at vi bør miste troen på de stemmeberettige.

- Man kaster ikke kron og mynt. Det ligger også mer stabile ideologiske grunnholdninger, som vil ligge fast uansett om du bestemmer deg tidlig eller sent, sier Aardal.

Slik er det nok også i Asker, skal vi tro de som møtte opp i stemmelokalet på Jansløkka skole på i dag. De tilhørte alle majoriteten som har bestemt seg i god tid.

Tor Kristian Østeby, leder i stemmestyret, tror ikke de stemmeberettigede tar lett på valget.

- Mange tar oppgaven svært høytidelig, sier han.

- Det merkes på nervene i lokalet.

 

Laila Haugen var også tilstede på skolen for å avgi sin stemme på valgdagen. Hun syntes det var spesielt viktig i år å følge med på politikken og gjøre seg opp en ordentlig mening. Hennes stemmeseddel var også plukket ut på forhånd.

Ønsker fortsatt høyrestyre

Fred og Kirsten Jensen er enige i at refleksjon rundt stemmegivingen er viktig, selv om valgkampen ikke betydde noe fra eller til for deres avgjørelse.

- Partidebattene har ikke hatt noe å si for oss, sier paret.

De ønsker ikke maktskifte i kommunen.

- Vi har alt vi trenger. Sjøen, marka og en dyktig ordfører.