Subhan (17) bruker stemmeretten
I Lørenskog kommune kan 16- og 17-åringer stemme. Det vet Subhan Pervaiz å benytte seg av.
– Jeg er veldig bevisst på å bruke stemmeretten min, sier Subhan Pervaiz.
Han var førstemann inn i stemmelokalet på Solheim skole i morges. Lørenskog kommune, rett utenfor Oslo, er én av 20 forsøkskommuner med stemmerett for 16- og 17-åringer. Derfor var årets skolevalg mere enn en læretime i det politiske systemet – de samme elevene kan nemlig også stemme i kommunevalget.
Skole viktigst
Lørenskog videregående skole droppet skolevalget helt. Der ble det tilrettelagt for forhåndsstemming til det reelle valget isteden. Den nye velgermassen kan få en avgjørende innvirkning på et ellers jevnt kommunevalg.
– For meg er skole den viktigste saken, siden jeg selv er skoleelev. Når jeg skulle stemme har jeg sett på hvilke partier som har den beste skolepolitikken, forklarer Subhan.
Samles i midten
– Historisk sett viser skolevalgene at ungdom tiltrekkes av ytterkantspartiene, som Rødt, Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet, forteller Geir C. Tufte, førstelektor i statsvitenskap ved Høgskolen i Østfold. Årets skolevalg viser en ny trend, der elevene går for de to store partiene: Arbeiderpartiet og Høyre, forteller han.
Forandringen er tydelig i skolevalgsresultatene for Lørenskog, hvor 70 prosent av stemmene gikk til Arbeiderpartiet og Høyre. Det er en økning på nesten 24 prosentpoeng sammenlignet med resultatene for 2009. Tufte tror resultatene kan knyttes til hendelsene 22. juli.
– Terroraksjonene spredte frykt. I ettertid er det naturlig at man søker de ”trygge” alternativene i Ap og Høyre.
Tidligere har ungdom vært blant de med lavest valgdeltakelse, men sommerens hendelser kan ha forbedret oppmøtet, tror han.
– Flere føler at betydningen av demokratiet har økt. Man har fått et nærere forhold til viktigheten av å delta i demokratiet ved valget, sier Tufte