Ungdom vil snu valgtrenden
Til tross for tidligere lav valgdeltagelse blant unge, ser det politiske engasjementet ut til å vokse i Asker.
- Det er viktig å bruke stemmeretten sin, sier Mikkel Foss. 18-åringen fra Asker kan for første gang benytte stemmeretten sin ved årets kommunevalg, og vil ikke sjansen gå fra seg.
Historien viser imidlertid at ikke alle førstegangsvelgere tenker som Foss. Siden 1965 har førstegangsvelgere utgjort en stadig mindre prosentandel av den totale valgdeltagelsen, og statistikken nådde et foreløpig bunnpunkt i 2005. Undersøkelser viser at kun 3,3 prosent av de stemmeberettigede førstegangsvelgere er mellom 18 og 19 år.
Mange vil stemme
Foss tror derimot den negative trenden er i ferd med å snu.
- Jeg har skjønt det slik at rekordmange unge planlegger å stemme. I alle fall her i Asker, sier han.
- Samtlige av vennene mine over 18 år planlegger i hvert fall å stemme.
Asker-jentene Kamilla Medbøe (17) og Ingvild Hole (17) er enige med Foss, og tror det kan være en følge av tragedien 22. juli.
- Jeg tror mange har åpnet øynene og forstått at det er viktig å bruke stemmeretten sin. Vi er faktisk heldige som lever i et så demokratisk land som Norge, sier Hole, som mener det er viktigere enn noen gang å avgi valgstemme.
Påvirket av familien
Verken Medbøe eller Hole kan stemme i årets kommune- og fylkestingsvalg, men er klare på at de skal bruke stemmeretten sin ved stortingsvalget om to år. De innrømmer at de blir påvirket av familien når det kommer til hvilket parti de favoriserer.
- Vi snakker mye politikk hjemme, og jeg tar meg i å ville stemme på det samme som foreldrene mine. Det kan ha noe med å gjøre at informasjon om valget og de forskjellige politiske partiene på skolen har vært dårlig, forklarer Medbøe.
Foss forteller også at det er familien som er den største påvirkningskilden, ikke vennegjengen. Han diskuterer stadig politikk med familiemedlemmer, og det er ikke en selvfølge at alle er enige.
- Foreldrene mine er ikke enige i mitt synspunkt, og det kan derfor bli en del morsomme diskusjoner rundt middagsbordet, sier Foss, som mener det bare er sunt med ulike meninger innad i familien.
Foss er klar på hvilket parti han skal gi sin første stemme til, og presiserer at valget han har tatt kun er basert på hans egne holdninger.
- Broren min driver stadig vekk og presser meg for å få meg til å stemme et bestemt parti. Heldigvis er vi enige, ellers kunne det nok blitt slitsomt i lengden, avslutter han.