Justisministeren vil prioritere kampen mot vold i hjemmet

Grete Faremo ønsker mer samarbeid mellom alle etater.

Grete Faremo oppfordrer til deltagelse i kampen mot vold i hjemmet. Foto: Siran Yildirim

Den nye justisministeren ser på kampen mot vold i nære relasjoner som en av hennes absolutt høyest prioriterte oppgaver. Hun forteller at hele 20 - 30 prosent av alle anmeldte drap i hvert år er partnerdrap.

- Min kjepphest i arbeidet mot denne typen vold, er tverrfaglig samarbeid, samarbeid på tvers av etatene, og større inkludering av frivillige organisasjoner, sier Faremo i dag på nasjonal konferanse om vold i nære relasjoner.

Hun understreker viktigheten av at vi alle er mer våkne, og leser signaler fra mennesker rundt oss tidligere.

- Vi kan alle gjøre noe ved å si ifra, sier Faremo.

Positiv utvikling

I fjor ble det levert 2474 anmeldelser om vold i nære relasjoner. Faremo sier at det høye antallet anmeldelser parodoksalt nok er en utvikling i positiv retning.

- Siden 2006 har antallet anmeldelser femdoblet seg. Dette betyr ikke at volden har økt, men at flere velger å anmelde, forteller hun.

Flere tiltak

Faremo vil ha politiet mer synlig og til stede i lokalmiljøet. I tillegg kan politiet nå uanmeldt komme på besøk til hjem der det tidligere har vært rapportert om vold.

- Dette er forebyggende praksis, sier Faremo.

Siden 2006 har strafferammen for vold i nære relasjoner blitt hevet to ganger. I dag er strafferammen for vold i nære relasjoner på seks år, mens grov mishandling kan gi opptil 15 år. I juni i fjor ble det også foretatt en lovendring hvor det ble bestemt at avvergingsplikten, plikten til å avverge alvorlig straffbare handlinger, er sterkere enn taushetsplikten.

Mørketall

Vold i nære relasjoner har store mørketall, ifølge Faremo. Hun mener det er viktig at vi bryter tausheten rundt temaet.

- Ofte får voldshandlinger pågå alt for lenge uten innblanding, skjult av frykt, skam og manipulering, sier Faremo.

Hun etterlyser at flere menn engasjerer seg i kampen mot vold i nære relasjoner.

- Vi må kreve at vold mot kvinner ikke blir ansett som et kvinneproblem, men som et samfunnsproblem, og ikke minst et mannsproblem, avslutter justisministeren.