Lader opp til klimakamp
Natur og Ungdom sender hele ti reprensentanter til klimatoppmøtet i Durban.
– Ti representanter er veldig mye. Vanligvis sender vi bare leder og nestleder, sier nestleder i Natur og Ungdom, Silje Lundberg.
Lundberg er en av medlemmene som skal reise til Durban. Slik håper Natur og Ungdom å kunne påvirke klimaforhandlingene på nært hold.
– Vi fant ut at det er politisk smart å vise engasjement gjennom å sende mange representanter, fortsetter hun.
Kyoto Pluss
Klimatoppmøtet i Durban starter 28. november og vil vare til 9. desember. Natur og Ungdom vil være til stede under den siste forhandlingsuken, målet er klart:
– Vi ønsker en forlengelse av Kyoto-avtalen. Dette er en løsning som har fått navnet Kyoto Pluss, forklarer Lundberg.
Møtet i Durban vil være siste sjanse til å komme til enighet før Kyoto-avtalen går ut i 2012. Lundberg mener en forlengelse av den allerede eksisterende avtalen er den ideelle løsningen.
– Hvis man lager en helt ny avtale vil den være langt enklere å svekke, sier hun.
USA er ikke tilsluttet den gjeldende Kyoto-avtalen. Per i dag har Obama heller ikke tilstrekkelig støtte for å kunne binde seg til Kyoto Pluss. Lundberg mener likevel at resten av verden kan og må ta ansvar.
– Klimaet vårt har ikke tid til å vente på USA. Til nå har forhandlingene rett og slett gått for sakte, uten tilstrekkelig fremgang, sier nestlederen.
Norsk påvirkningsmulighet
Lundberg mener Norge må være tilbøyelig til å kutte mer i utslippene enn de allerede gjør. Per i dag er Stortingets samlede mål å redusere utslippene med 30 prosent av det de var i 1990.
– Det er tungvint å hele tiden vente på bindende avtaler. Det beste hadde vært om Norge på eget initiativ kunne øke målsetningen til 40 prosent. Slik vil mer fattige land se at de rikere landene er villige til å ta ansvar. Norge har stor påvirkningsmulighet, sier Lundberg.
Nestleder savner et mer ivrig politisk lederskap i møte med de globale klimautfordringene.
– Norske toppolitikere har en tendens til å snakke forventningene ned før klimatoppmøtene. Vi ønsker forhandlere som tør å skape større fallhøyde for seg selv, og som våger å være mer ambisiøse i løftene de gir før møtene. Det er jo tross alt de som skal inn å forhandle.
Fornøyde med skogforhandlinger
En annen norsk miljøorganisasjon som vil være tilstede i Durban er Regnskogsfondet. Organisasjonen har hovedfokus på skogpolitikk, og mener Norge gjør en god jobb med forhandlingene om bevaring av skog.
– Dette er vårt viktigste fokus. Den overordnede delen av forhandlingene som knytter seg til CO2-utslipp følger vi mer distansert, sier policyansvarlig i Regnskogsfondet, Nils Herman Ranum.
Ranum presiserer at for Regnskogfondet er det viktigst at en solid avtale om skogbevaring blir vedtatt. Kyoto-protokollen omfatter imidlertid ikke dette.
– I avtalen fra klimatoppmøtet i Cancún er der et eget avsnitt om bevaring av skog som har lagt et godt grunnlag. Likevel er det mye avtalen ikke svarer på og den har vært reforhandlet i år. Nå håper vi at mer utfyllende forpliktelser vil vedtas i Durban.
Bannermaling og møter
I disse dager forbereder Natur og Ungdom seg til avreise. Det innebærer alt fra møter med miljøvernminister Erik Solheim til å male banner.
– Så langt har fem av oss blitt akkreditert til å overvære forhandlingene i Durban, men vi håper å få alle inn. Uansett vil vi være tilstede både på og utenfor klimamøtene, sier Lundberg.
I samarbeid med andre europeiske og internasjonale miljøorganisasjoner vil de stå for markeringer og demonstrasjoner. Slik håper de å kunne påvirke forhandlingene.
– Under oppholdet vil vi også ha daglige møter med Solheim og den norske forhandlingsgruppen. I samtaler med dem kan vi fortløpende fremme våre meninger og innspill, sier Lundberg.
Ranum forteller at Regnskogsfondet forbereder seg til klimatoppmøtet gjennom samtaler med utenlandske miljøorganisasjoner.
– Vi reiser ned med fire representanter for å overvære forhandlingene. Vanligvis demonstrerer vi ikke, vi føler ikke dette er den mest hensiktsmessige måten å nå fram på, sier han og fortsetter:
– Vårt hovedfokus vil være alt som skjer mellom de offisielle forhandlingsmøtene. Da vil vi forsøke å få til en uformell dialog med både den norske og med andre lands forhandlingsgrupper.
Ulike forutsetninger for engasjement
Det er mange norske ikke-statlige organsisasjoner som planlegger å sende representanter til Durban. Lundberg tror aktive miljøorganisasjoner er en trend i hele Europa.
– Det henger tett sammen med hvordan europeiske land er bygget opp og fungerer, sier hun.
– I en rekke land mangler man demokratiske rettigheter som forsamlingsfrihet, som igjen kan gi grobunn for miljøbevegelser.
Samtidig forklarer hun at mens det i Norge stort sett er miljøorganisasjonene som engasjerer seg rundt klimaspørsmål, vil man se at et bredere snitt av det sivile verdenssamfunnet vil være til stede i Durban.
– Det vil være mennesker som blir direkte berørt av klimaendringene, for eksempel urbefolkningsgrupper.