Lys og D-vitamin forebygger vinterdepresjon

Vinterens kulde og mørke gjør omlag 400.000 nordmenn vinterdeprimerte hvert år.

Vinterdepresjon, eller sesong affektiv lidelse, er en psykisk lidelse som opptrer i mørketiden, og rammer rundt fem til ti prosent av befolkningen hver vinter.

- Vinterdepresjon er ikke en egen diagnose, men som alle andre depresjoner en lidelse som kommer og går, sier Rolf Lindgren, psykolog og daglig leder i Grendel evidensbasert psykologi.

Symptomene på vinterdepresjon er de samme som ved andre moderate depresjoner, og kan variere fra person til person.

- Typiske symptomer er søvnproblemer, fordøyelsesproblemer, mangel på energi og tiltak, og vansker for å glede seg over ting, sier Lindgren.

Forebyggende råd

Rolf Lindgren har noen forebyggende råd for å unngå vinterdepresjon.

  • Mindfulness-øvelser: Lær deg å kjenne på følelsene, fremfor å unngå dem. Mindfulness-øvelser skal skjerpe konsentrasjonen, forebygge stress og øke prestasjonsevnen.

  • Vitamin D: Sørg for å få i deg nok D-vitamin gjennom vinterhalvåret.

  • Oppsøk lys: Skaff deg lys når du har mulighet. Skru på lamper, trekk fra gardinene og gå ut når sola skinner.

  • Terapi: Det kan være godt å få pratet ut om problemer.

Rammer mange

De fleste blir påvirket av årstidskiftene, og merker at søvn, humør og energi er bedre i sommerhalvåret. Forskjellen for en som er rammet av vinterdepresjon, er at symptomene rammer hardere.

- Rundt 400.000 mennesker i Norge lider av vinterdepresjoner, og nær 800.000 har lettere symptomer av samme karakter, sier Bjørn Bjorvatn, lege og professor, til Lommelegen.no.