Norge returnerer asylbarn til Afghanistan

Avtalen går mot FNs anbefalinger, mener Redd Barna

Det er tusener av enslige mindreårige barn i Kabul uten hjem. Foto: Bazil Nicobin

- Barna i Afghanistan er ofre for sex- og menneskehandel, vold og lutfattige levekår. Å sende enslige mindreårige som flyktet til Norge tilbake til Afghanistan, er ikke en human asylpoltikk, sier Kobra Sultani fra Ressurs- og Integrasjonssenteret for afghanske flyktninger i Norge (RISAF).

I forrige uke inngikk norske og afghanske myndigheter en avtale om å returnere asylbarn fra Norge til Afghanistan. Ifølge avtalen vil Norge bygge et mottaksenter for returnerte barn i Kabul.

Dobbeltmoral

Hittil i år har 363 barn fra Afghanistan søkt asyl i Norge. Av disse har 90  fått avslag, og venter på å bli returnert. Flere humanitære organsiasjoner er svært kritiske mot avtalen.

Kobra Sultani sier at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan blir stadig forverret. I Kabul skjer det minst en terrorepisode eller en selvmordsbombing hver dag. Likevel fremstilles byen som den mest fredelige byen i Afghanistan.

- På den ene siden sender Norge soldater til krigen i Afghanistan, og på den andre siden tvangsretunerer de asylbarna til denne krigen. Det er dobbeltmoral, sier hun.

Verdens farligeste land

- Men Norge vil bygge opp et omsorgssenter i Kabul hvor de returnerte barna kan bo, frem til at de evetuelt kan finne sine foreldre eller nær slekt, er det ikke en mulig løsning?

- For det første er Karzai-regjeringen korrupt og har ingen kapasitet eller evne til å beskytte folk, særlig å beskytte de sårbare gruppene som kvinner og barn. For det andre er det er ingen garanti at de returnerte barna kan finne foreldrene sine eller nær slekt. Mange av dem mistet jo forldrene sine i krigen. Så hvor lenge kan de bo i omsorgssenteret, og hvem kan da garanterer deres trygghet der? spør Sultani.

UNICEF har kåret Afghanistan til et av verdens farligste land for barn, opplyser leder for Redd Barnas Norgesprogram, Janne Oline Raanes. Hun legger til at det er svært bekymringsfullt at Norge returnerer asylbarn til et slikt land.

Brudd på barnekonvensjon

- Det er brudd på barns rett til trygghet og vern mot krig, slik det er definert i artikkel 22 i Barnekonvensjonen, sier Raanes.

Verken Justisdepartementet og UDI ønsker å kommentere saken. 

Internasjonal Organisasjon for Migrasjon (IOM) vil gjennomføre returplanen. Organisasjonen har lang erfaring i å returnere asylsøkere fra Norge og hele Europa til hjemlandene.

- IOM er involvert i frivillige returer og repatriering. Når det gjelder asylbarn, er IOM kun involvert i frivillig retur med samtykke av lokale myndigheter i Afghanistan. IOM er ikke involvert i politideportasjoner, skriver Antonio Polosa i e-post. Han er leder for IOM i Norge.

FN og EU kritserte Norge

Det er ikke første gang Norge blir kritisert av humanitær- og menneskerettighetsorganisasjoner.

- Norge har blitt kraftig kritisert av både Europarådets kommisjonær for menneskerettigheter og FNs barnekomité. I sine merknader til Norge skriver barnekomiteen at de er sterkt bekymret for Norges planer om å etablere omsorgssentre i Afghanistan. Barna kommer fra områder som er preget av krig og konflikt der beskyttelse ikke kan garanteres, skriver Raanes i en epost.

Hun sier at når FNs barnekomité kommer med en slik uttalelse, er det et signal til Norge om at man beveger seg i yttergrensene av hva Barnekonvensjonen forplikter Norge å gjøre.

Avtalen er en del av en europeisk forhandling om retur av afghanske asylbarn. Sverge, Danmark, Nederland og Storbritannia har også inngått tilsvarende avtaler med regjeringen i Afghanistan.