Oppfordrer russen til å ta vaksine mot hjernehinnebetennelse
Folkehelseinstituttet råder nå neste års russ til å vaksinere seg mot hjernehinnebetennelse. Her har du tipsene for unngå den potensielt dødelige sykdommen.
— Vi har valgt å gå ut med denne meldingen, fordi vi ser at russen er mer utsatt for å få hjernehinnebetennelse enn andre grupper. Dette gjelder særlig i festperioden, sier Bjørn Iversen.
Han er avdelingsleder ved Folkehelseinstituttet og sikter blant annet til utbruddet i Bærum i fjor, da flere russ ble smittet av meningokokksykdom. Sykdommen smitter gjennom dråpesmitte, og kan føre til hjernehinnebetennelse og alvorlig blodforgiftning. I verste fall er dette dødelig.
Utslitt russ
De aller fleste som blir smittet, klarer å kvitte seg med meningokokkbakterien før man blir syk. Men hvis man er utslitt, er det større sjanse for at bakterien får tid til å utvikle seg til en sykdom. Iversen mener dette kan være noe av grunnen til at russen er mer utsatt enn andre.
- Russen er slitne, og det blir generelt mye utveksling av halssekret når de skriker, hoster og kysser. Og meningokokker er som alle andre infeksjoner: Hvis du er sliten, blir du lettere syk.
Han råder derfor russen til å følge Folkehelseinstituttets tips for å unngå smitte. Her nevnes blant annet å få nok søvn, ikke drikke av andres flasker, og å bare kysse sin egen kjæreste.
Skal informere
Russepresidenten i russens hovedstyre Sondre Kvam, mener disse rådene blir vanskelige å følge for russen, og synes derfor det er desto mer viktig å informere om vaksinen.
— Vi har blant annet opprettet en nettside for å kunne holde russen oppdatert, så etter å ha diskutert vaksinen på neste hovedstyremøte, kommer vi til å legge ut informasjon om hjernehinnebetennelse og vaksinering.
Han kjenner foreløpig ingen som har tatt vaksinen, men han regner med at både han og resten av hovedstyret kommer til å ta den i løpet av de neste ukene.
Vær en god venn
Symptomene på meningokokker er blant annet feber, hodepine, kvalme og oppkast, og kan fort misforstås når russefeiringen pågår som verst. Iversen oppfordrer derfor alle om å være ekstra observante.
— Det kan være vanskelig å skille mellom sykdommen og det å være veldig beruset. Derfor er det ekstra viktig å passe på, og være en god venn under russetiden.
Et annet faresignal er røde utslett. Disse kan sjekkes ved å presse et glass mot huden: Hvis utslettene ikke kan presses bort, må du kontakte lege snarest.
Les mer om symptomer på hjernehinnebetennelse hos Folkehelseinstituttet.
En god investering
Vaksinen må bestilles av hver enkelt, og kan tas hos fastlegen. Smittevernoverlege i Oslo kommune Tore W. Steen sier folk må forvente å betale mellom 600 og 800 kroner for vaksinasjonen, men mener det er en god og viktig investering.
— Russen betaler mye for både festing og biler, så jeg håper de vil bruke noen kroner på en vaksine også.
De siste fem årene har det vært 36 tilfeller av hjernehinnebetennelse i aldersgruppen 17-19 år i Norge.
TIPS TIL RUSSEN FOR Å UNNGÅ SMITTE:
For å minske faren for å bli smittet av hjernehinnebetennelse i russetida anbefales følgende:
- Ta deg tid til å sove ut! Kroppen trenger å få hvile, det styrker motstandskraften.
- Unngå å drikke av samme flaske/boks/glass som andre.
- Kyss bare kjæresten din.
- Unngå å røyke av samme sigarett som andre.
- Unngå å rope og skrike så mye at du blir hes og sår. Dette kan gjøre slimhinnene mer mottakelig for infeksjoner.
Tilkall/oppsøk lege snarest dersom du eller en av dine russekamerater har symptomer på sykdom. Hvis det er meningokokkinfeksjon, er det viktig å komme raskt til riktig behandling.