Unge bønder i møte med landbruksministeren
Det ble mest vaffelkos da fem av finalistene til Årets unge bonde møtte landbruksministeren.
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk inviterte fem av finalistene i kåringen av Årets unge bonde til Oslo. Han ville diskutere framtiden for unge bønder i Norge, og få innspill og høre erfaringer fra de unge bøndene. Likevel ble det nok av tid til vafler og latter.
Ingen burgere uten bønder
Det var god stemning hos landbruksministeren under møtet med fem av finalistene. Bonden John Gaute Lunden (31) fortalte forsamlingen at landbruksministeren hadde vært med å høste de første potetene, og Elisabeth Holand (31) hadde tatt med seg en pose poteter fra gården sin til ministeren.
McDonald's administrerende direktør Olli Kilpi forteller hvor viktige bøndene er for bedriften.
- Det blir ingen burgere uten bønder! Vi får alt kjøttet, grønnsakene og potetene våre fra norske bønder, sier Kilpi.
Vanskelig å starte opp
Markus Heiberg (28) fra Tana tok over melkebruket etter besteforeldrene da han var 18, og måtte avbryte sitt siste studieår. Han forteller Landbruksministeren hvor vanskelig det er å starte opp som ung bonde.
- Når man begynner eier man ikke spikeren i veggen. Om man gir 200 000 kroner til en snekker, så har han mer enn nok av alt utstyr han kan trenge. Gir man over tre ganger så mye til en bonde, så har han en traktor, men alt annet må jo også finansieres. Et fjøs koster 4 millioner, sier Heiberg.
Selv jobber han for tiden med å få støtte fra Innovasjon Norge for å få bygget ny driftsbygning.
Elisabeth Holand driver gård, er varaordfører og er alenemor til fire barn. Hun tror vanskelighetene med å starte opp gjør at færre tør å satse.
- Man stiller veldig store krav til unge som skal inn i landbruket, sier Holand.
Få utdanninger
Alle finalistene på møtet fortalte om vanskeligheter med utdanning og videreutdanning. Katrine Hesnes Jarnes (34) driver et gartneri som har vært i familien i 68 år. Hun synes det er vanskelig å finne en utdanning som passer henne.
- De fleste av utdanningene går på kuer og melk. Utdanningen jeg ønsker er innen gartneri og grønt, men den er bare et valgfag, sier Jarnes.
Landbruksministeren og Holand er enige om at flere av utdanningene burde kunne gjøres på nett.
Viktig å være flere
Alle finalistene var enige om at driften er mye lettere dersom man er flere på gården. Vinneren av Årets unge bonde 2010, Roar Lima Grødeland, synes politikere og bønder bør skape robuste gårdsbuk.
- For meg som ung bonde er det viktig og meningsfylt når vi er flere om driften. Det er motiverende med familie og kolleger i gårdsdriften. Jeg tror robuste gårdsbruk med flere personer må satses på, sier Grødeland.
Jarnes er enig i at familien er viktig i driften.
- Noen må jo ta gården når vi unge er ute og farter!
Finalisten Einar Kværneggen (29) hadde med seg familien på møtet. Han er fra Tynset i Hedmark, og driver blant annet med grønnsaksproduksjon. Han forteller at det er vanskelig å finne folk til å ta seg av driften mens han har pappapermisjon.
Får mye ut av kåringen
Fjorårets vinner, Roar Lima Grødeland, er positiv til kåringen, og mener den er svært viktig for norske bønder og rekrutteringen til landbruket.
- Denne kåringen setter fokus på landbruket, og gir oss bønder mer status. Dette er viktig for meg som ung bonde, men også for alle andre bønder i Norge, sier Grødeland.
- En kåring gjort av Norges Bygdeungdomslag (NBU), McDonald's og Nationen
- Juryen fikk inn 220 kandidater til kåringen
- Finalistene til Årets unge bonde 2011 er Markus Heiberg, Einar Kverneggen, John Gaute Lunden, Elisabeth Holand og Katrine Hesnes Jarnes
- Kåringen finner sted på Studentersamfundet til Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås
- Det er andre året kåringen arrangeres
- Årets unge bonde 2010 var Roar Lima Grødeland fra Klepp på Jæren
- Juryen består av landbruksminister Lars Peder Brekk, sjefredaktør i Nationen Mari Velsand, Lederen i NBU Inger Johanne Sveen, Administrerende Direktør i McDonald's Norge Olli Kilpi, Rektor ved UMB Hans Fredrik Moen
Kilde: Nationen