Miniagenter krever miljøendring
Mens resten av landet diskuterer store spørsmål som flykjøp og lyntog, aksjonerer landets barn for renere luft.
I morgen starter Miljøagentenes tomgangskampanje. Med krav om renere luft, skal agentene ut for å få tomgangssjåfører til å skru av motoren.
- Tomgangsaksjonen er en aksjon der vi miljøagenter jobber for å få voksne til å slå av motoren. Vi gir dem grønne lapper og beskjed om at lufta er for alle, sier Miljøagent Jonas Fagerli Simonsen (10).
Sammen med kammeraten Mikael Iversen Orlich (10), gjør agentene seg klare til tomgangsaksjon. De klipper i grønt papir, som etter endt arbeide skal resultere i en bunke tomgangskort. Kortene skal deles ut til sjåfører som står på tomgang. Snart skal de ut å aksjonere.
Se filmen der Miljøagentene møter politi, taxisjåfører og Inga Marte Torkildsen.
Tomgangsaksjonen
- Tomgangsaksjonen dreier seg om å rette blikket mot problemet med luftforurensning. Barn går ut i gatene og gir beskjed til voksne om at lufta er for alle, og at de ikke vil puste inn farlige stoffer, sier Ane Marte Rognskog, prosjektleder for Miljøagentene.
- I dag vet vi bare om ett sted i Oslo hvor det finnes skilt som forbyr det å stå på tomgang. Barna stiller krav om flere skilt, slik at sjåførene kan bli mer bevisst på problemet, sier hun.
Barna stiller krav
I tillegg til å aksjonere i gatene, stiller barna krav til samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. Kravene er trafikkskilt som forbyr unødig tomgangskjøring, bedre kollektivtransport og mulighet for parkeringsvakter til å gi tomgangsbøter.
Ifølge vegtrafikkloven § 16 er det ikke lov til å stå på unødig tomgang, men politiet har ikke ressurser til å bøtelegge sjåførene som bryter paragrafen. Derfor vil Miljøagentene at parkeringsvakter skal kunne gi bøter for unødig forurensning.
Knut Arild Hareide, leder for transport- og kommunikasjonskomiteen, sier i en mail til Journalen at de har utarbeidet en "Barnas transportplan", men når denne skal taes i bruk, er usikkert. Når Journalen spør hvorfor det ikke har blitt gjort noe i løpet av de vel 20 årene med aksjonering, svarer Hareide at han synes det er leit barna ikke blir tatt på alvor, og mener det er viktig å se trafikkproblemer gjennom barnas øyne.
God mottagelse
- Vi håper de fleste vil ta imot lappene og skru av motoren. Jeg tror mange vil høre på det vi har å si, sier miljøagent Mikael Iversen Orlich (10).
- Og det er veldig viktig å si ifra. Om det blir for mye forurensning, vil det bli som pesten å bo på jorda, sier miljøagent Jonas Fagerli Simonsen (10).
Startskuddet for aksjonen går i morgen, og den vil vare i en uke.