- Kan ikke true seg til opphold

Solberg frykter ikke for sitt liv og mener at utvisningsvedtaket mot Krekar fortsatt må gjennomføres.

- Jeg tror ikke norske myndigheter mener man kan true seg til opphold i Norge. Det ville forbause meg, sa Erna Solberg da hun forklarte seg i retten.

Det var under en pressekonferanse for internasjonale medier i juni 2010 mulla Krekar skal ha uttalt at "Min død vil koste det norske samfunnet. Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne. Jeg vet ikke av hvem. Ansar Al-islam, Al Qaida, mine slektninger, barna mine, jeg vet ikke. Men hun skal betale prisen".

Se video av Mulla Krekar og Erna Solberg her

Tok det ikke personlig

I Oslo tingrett forklarte Erna Solberg at hun ikke tok truslene innover seg, men at det var en belastning for hennes nærmeste.

- Jeg har blitt drapstruet tidligere, og forholdt meg til at det ikke var rettet mot meg som person. Det er politiet som må vurdere sikkerheten når offentlige myndighetspersoner blir truet.  Men familie, barn og venner blir jo bekymret når slike trusler blåses opp i media. De får et bilde av dette som de ikke helt forstår, fortalte Solberg.

Ifølge Aftenposten skal Krekar tidligere i rettsaken ha sagt at truslene ikke var rettet mot henne.

- Jeg visste ikke hvem Erna Solberg var, det var bare et navn som falt ned i tungen. Jeg har ingen ting imot henne, forklarte Krekar, som skal ha kommet på navnet hennes etter å ha sett at hun møtte den danske ambassadøren på TV dagen før.

Etter Solbergs vitneforklaring gjentok Krekar dette. Han erkjenner ikke straffeskyld, og sier han viser til en analyse og ikke faktiske trusler.

- Jeg har verken truet henne eller noen andre. Jeg har bare vist til en analyse. Kanskje kan noe slikt skje, kanskje ikke, sa Krekar.

I etterkant av vitneforklaringen var Solberg klar på at retten behandlet et viktig spørsmål.

- Jeg synes det er viktig at retten gjør en vurdering i om dette er trusler eller ikke, sa Solberg.


- Ville beskytte det norske samfunnet

Høyre-lederen var kommunalminister da Krekar formelt ble utvist fra Norge i 2005. Ifølge Solberg var den formelle utvisningen av Krekar basert på at sistnevnte ble sett på som en religiøs, militær og karismatisk leder. Som kommunalminister var hun leder for UDI, som sammen med Solbergs eget departement begynte å grave i Krekar-saken.

- Medieoppslag antydet at Krekar skal ha holdt inspirasjonstaler i Irak. Vi hadde også klare indikasjoner på at Krekar hadde tilknytning til Al Qaida og andre nettverk som var forbundet med selvmordsaksjoner. Dette var nok til at vi ville beskytte det norske samfunnet, noe Høyesterett var enig i, sa Solberg.

I takt med utvisningsvedtaket ble Krekar stemplet som en trussel mot rikets sikkerhet. I tingretten svarte Solberg at hun fortsatt er enig i utvisningsvedtaket:

- Jeg er enig med Regjeringen i at vedtaket står fast.
 

Mulla Krekar: