Vil ha kanin på menyen
Carl-Gustav Thulins utspill om å spise mer kanin får støtte av flere. Men storproduksjon kan bli problematisk.
For noen er kanin et kjæledyr, for andre er den et middagsmåltid. Carl-Gustav Thulin ved Sveriges jordbruksuniversitets utspill om at folk bør ty til kanin som en alternativ proteinkilde, får nå norsk støtte.
- Jeg synes kanin er kjempegodt, og synes man skal være åpen for alt som smaker godt, forteller Monica Skålvoll hos importøren A La Carte.
Storproduksjon problematisk
A La Carte importerte i fjor 500 kilo kaninkjøtt fra Frankrike. Kjøttet ender ifølge Skålvoll opp i delikatessebutikker og restauranter som Bagatelle, Statholdergaarden og Baltazar.
Forsker Grete Jørgensen hos Bioforsk har selv ingen problemer med å spise kaninkjøtt, men ser begrensninger for storproduksjon av kanin i Norge.
- En storproduksjon ville krevd bygging av store farmer. Og hvordan skal vi forsvare oppdrett av kanin i bur, i et land som forbyr pelsdyr og burhøns?, spør Jørgensen.
Fiser mindre
Gjennomsnittssvensken spiste i fjor 86 kilo kjøtt, i hovedsak storfe. Carl-Gustav Thulins argument for å spise mer kanin er miljøvennlig avl. Kaninen slipper nemlig ut mindre metangass enn storfe, fordi den fores opp på grovfor.
Mange oppskrifter
Importør Monica Skålvoll forteller at kanin var en vanlig kilde til mat under krigen, og at mange eldre derfor stiller seg positive til kaninkjøtt. Oppskrifter på tilberedelse av kanin er heller ikke vanskelig å oppdrive - kokk Andreas Viestad er blant de som foretrekker å tilberede framfor å kjæle med kaninen.