Alkohol skader studiene
Helsedirektoratets Irene Prestøy Lie mener studentorganisasjonene må ta mer ansvar.
Nesten halvparten av studenter er stordrikkere. Det vil si at dersom alkoholforbruket de har nå vedvarer over tid, vil kroppen ta skade. Det viser en rapport produsert for Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (AKAN) fra 2011.
Tirsdag 10. april startet kampanjen Hvite Uker, som skal få folk til å reflektere over egne alkoholvaner. Flere norske kjendiser har tatt utfordringen, og skal avstå fra alkohol i flere uker.
– Bakgrunnen for kampanjen er at vi ser en økning i forbruket i den voksne delen av befolkningen, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet til Dagsavisen.
Men høyt alkoholforbruk er også et problem blandt unge.
Må ta ansvar
Helsedirektoratets Irene Prestøy Lie sier at studenters alkoholforbruk er for høyt, og at det skader studieprestasjonen.
– Skolene og studentorganisasjonene må ta mer ansvar. Det må legges mer til rette for arrangementer uten fokus på alkohol, sier hun.
- Er du i faresonen? Test ditt alkoholforbruk
Studentparlamentet ved HiOA sier de jobber med å skape et alkoholfritt tilbud i fadderukene.
– Vi har nå fått en fadderkoordinator, og skal lage et mer helhetlig opplegg i fadderukene. Men vi har ikke noen kampanjer for mindre alkholforbruk resten av året, sier nestleder Gerhard Eriksen.
Studentparlamentets Gerhard Eriksen sier de jobber for et mer helhetlig tilbud i fadderukene, men ikke resten av året. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim.
Irene Prestøy Lie mener det er viktig med mindre alkholfokus i fadderukene, men mener også det er viktig at det gjøres tiltak resten av året.
– Fadderukene legger grunnlaget for drikkekulturen på skolen, og det bør være flere arrangementer uten fokus på alkohol, sier Lie.
Hun mener også at skolene kan gjøre tiltak for å få bukt med den liberale drikkekulturen.
– Å innføre mer obligatorisk oppmøte på studiene, kan være positiv for en mer moderat drikkekultur, sier hun.
Nedsatt prestasjonsevne i flere dager
AKAN-rapporten viser at jo mer man drikker, jo større sjanse er det for at man gjør det dårligere på skolen. Hele 59 prosent svarte at de gjorde mindre enn vanlig på skolen dagen etter at de hadde drukket. 38 prosent hadde droppet skolen på grunn av bakrus.
- Les også: Ingenting hjelper på bakrusen
– Hvis du drikker mer enn fem alkoholenheter på en kveld, kan din prestasjonsevne være nedsatt i flere dager etterpå, sier overlege ved rusakuttmottaket på Aker sykehus, Rune T. Strøm.
Overlege Rune T.Strøm mener alkohol kan skade studiene. Foto: Jonas Wikborg
Han anbefaler derfor studenter å avstå fra alkhol i eksamensperioder.
– Hvis et høyt alkoholforbruk, med mer enn 21 alkoholenheter i uka vedvarer, kan det gå ut over studenters evne til å planlegge lesning og gjennomføring av studieplaner.
Dropper skolen, ikke jobben
Mens 59 prosent av studentene svarte at de gjorde mindre på skolen enn vanlig, etter å ha drukket kvelden før, svarte bare 27 prosent at de gjorde mindre på jobb. 12 prosent hadde droppet jobb etter alkoholinntak dagen i forveien.
– Det forventes mer av deg som arbeidstaker enn student, for under studentperioden er man mer overlatt til seg selv. Det er uansett klart at alkoholkonsum påvirker studiet, sier Lie.