Barnevernsansatte utsettes for netthets
Sosialarbeidere og barnevernspedagoger opplever hets, sjikane og trusler på sosiale medier.
I en lukket facebook-gruppe Journalen har fått tilgang på er det flere brukere som truer eller hetser saksbehandlere og sakkyndige i barnevernssaker. Fullt navn, arbeidssted og noen ganger bilde av den ansatte deles og kommenteres i gruppa.
I et av sitatene som er lagt ut, loves det dusør til den som kan komme med informasjon som kan brukes "for å ruinere dem som mennesker, både med og uten loven i hånd".
Ønsket en saklig debatt
Gro Kristin Solum er administrator for gruppen hvor barnevernsansatte er blitt hetset. Hun har personlig vært involvert i barnevernssaker, men opprettet ikke gruppen for å snakke nedlatende om dem.
– Jeg var lei av forum på nettsamfunn som facebook og Nettby hvor folk kalte barnevernet for "nynazister" og "barnefjernet". Det kommer man ingen vei med. Derfor opprettet jeg en egen gruppe på Facebook for å starte en arena hvor man kunne skape en saklig debatt, sier Solum til Journalen.
Forstår sinne
Tidligere har hun slettet mange innlegg som hun mener har vært for drøye, men Solum vil ikke drive en for sterk sensur.
– I saker som dette er folk sinte. De har nettopp mistet barna sine. Jeg har vært der selv, og vet hvordan det føles. I slike situasjoner både sier man og gjør man dumme ting.
Solum svarer alle debattinnlegg som hun ikke selv kan stå for. Hun oppfordrer brukerne til å se fremover og jobbe for at både dem selv og barna kan gjøre det beste ut av situasjonen.
– Sinne hjelper ikke. Jeg gir ikke opp kampen, men fokuserer på å utvikle meg selv, slik at både barna mine og jeg kan ha det best mulig.
Ikke uvanlig
Espen Walstad er sakkyndig i barnevernssaker, og han kjenner til fenomenet med hetsing på internett.
– Jeg har opplevd å stå på lister som opprettes av klienter over dårlige sakkyndige for å fraråde andre til å bruke dem i sine saker. Det har også hendt at jeg har fått søppel i posten, og muntlig, direkte trusler fra klienter.
Truslene påvirker ham i liten grad, fordi det er såpass vanlig, og i likhet med Solum forstår han at foreldre som blir fratatt barna sine reagerer med sinne.
– De kan oppleve det som at jeg personlig har krenket dem. Det er selvfølgelig ubehagelig, men jeg synes i utgangspunktet at klientene mine har rett til å mene hva de vil.
Selv om Walstad har forståelse for hvordan klientene hans har det, setter han likevel en grense. Tidligere har han måttet ha politibeskyttelse fordi klientene hans utgjorde en fare for sikkerheten.
Bekymrede elever
Julie Strand Olsen (22), Irene Mittet (23) og Paul Arne Thelin (26) går andre året sosionom ved Høgskolen i Oslo og Akershus. De er klar over at de snart skal gå inn i et utskjelt yrke, men ville følt seg utrygge dersom de hadde fått personlige trusler.
– Jeg hadde helt klart følt meg utrygg dersom noen hadde truet meg på facebook. Det er ekstra ubehagelig når det ikke er mulig å svare på angrepet, og jeg synes ikke det er noe man skal finne seg i som sosialarbeider, sier Thelin.
Oppfordrer til politiannmeldelse
– Som barnevernsarbeider må en være forberedt på å bli skjelt ut eller truet, fordi det ofte er mye følelser i bildet og det handler om personer i vanskelige livssituasjoner, sier Helga Johannesdottir, lektor ved barnevernspedagog ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Selv unngår hun å sjekke ut hva som står på sosiale medier og internett, fordi hun ikke vil gi trusler og usaklige innlegg ufortjent oppmerksomhet. Hun oppfordrer sine studenter til å unngå å søke seg selv opp på nettet for å beskytte seg selv. Samtidig er det viktig å si fra.
– Man skal ikke finne seg i det, og trusler bør politianmeldes, sier Johannesdottir.