Eldre står lengre i jobb

Rapporten fra 4. april om pensjonsreformen viser at eldre jobber lenger. Det kan skape forskjeller mellom yrkesgrupper, mener pensjonsforsker.

Kritisk: Leder Einar Lonstad i Pensjonistpartiet synes ikke pensjonsreformen har fungert tilfredsstillende (Foto: Hanne Brønmo)

Statistisk sentralbyrå (SSB) lanserte den 4. april en rapport om yrkessaktivitet blant eldre før og etter pensjonsreformen.  Rapporten publiserer tall som viser at eldre står lengre i jobb,  etter at reformen ble innført 1 januar 2011.

Den største økningen finnes i aldersgruppen 62 - 64, og blant arbeidstakere i privat sektor med høyere utdanning. Rapporten går ikke inn i årsakene bak tallene.

Privat sektor øker mest

Pensjonsforsker Axel West Pedersen ved Institutt for samfunnsforskning er usikker på om reformen har levd opp til forventningene.

– Vi ser at eldre jobber lengre, men det er heller ikke overraskende i dagens sterke arbeidsmarked. Spørsmålet er om de vil jobbe lenge nok, sier han.

Han påpeker at veksten er størst i privat sektor, hvor reformen gjør det mest lønnsomt å jobbe lenge.

Pedersen påpeker også at det kan oppstå forskjeller mellom yrkesgrupper.

Ulike forutsetninger

– Selv om tallene også er levealderjustert, er det ikke alle som har mulighet til å jobbe lenge. I yrker hvor den fysiske belastningen er større, er det vanskeligere for arbeidstakere å jobbe ut over dagens pensjonsalder, sier Pedersen.

Han tror derimot arbeidsaktiviteten blant eldre vil fortsette å øke.

– Så lenge arbeidsmarkedet er så godt som i dag, med svært lav arbeidsledighet, vil nok flere benytte muligheten til å være lenge i arbeid. Det gjelder også dagens førti- og femtiåringer.

– Gi plass til de eldre

Pensjonistpartiet var et av få partier som ikke var for reformen da den kom.

– Sammen med Fremskrittspartiet ønsker vi en pensjonsordning som legger bedre til rette for at pensjonister kan jobbe etter fylte 67 år, forteller leder Einar Lonstad.

Han mener en indeksregulert pensjon, som utvikler seg etter gjeldende lønnsnivå, kan gjøre det mulig for pensjonister å klare seg godt.

– Samtidig må ikke arbeidslivet stenge av de som vil og kan jobbe lenge, presiserer han.