Gravide studenter må benytte smutthull
Studenter uten rett til foreldrepenger må tilbake på lesesalen bare uker etter fødselen for at far skal få tid med barnet.
Til tross for at fedrekvoten stadig blir utvidet i likestillingens navn, har gravide studenters partnere ingen offisiell rett til permisjon etter fødselen. Løsningen for mange blir å bevege seg inn i en juridisk gråsone der mor tilsynelatende går tilbake i fulltidsstudier når barnet er syv uker gammelt.
Norske nettforum for gravide er fulle av snakk om det "hemmelige" smutthullet i NAV-systemet. Av mangel på bedre informasjon må frustrerte studenter spørre hverandre om hvordan partneren kan få tid med barnet etter fødselen.
Enkelt forklart går smutthullet ut på at mor tar ut engangsstønad fra NAV og fødselsstipend fra Lånekassen, og melder seg opp som student med minst 75 prosent progresjon seks uker etter fødselen. Etter mors obligatoriske seks uker begynner far på sine 48 uker med foreldrepenger.
Mister inntekter
Journalen kontaktet Line Torvik i barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet for svar på hvorfor det er forskjell i hvem som har rett til fedrekvote. Hun viser til at studenter uten annet arbeid ikke har opptjent rett til foreldrepenger, og henviser videre til Kunnskapsdepartementet. Heller ikke der er det lett å få svar; vi får beskjed om at regelverket er komplisert og at de ikke har tid til å svare.
For at far skal få rett til foreldrepenger stilles det et aktivitetskrav til mor. Hun må enten ut i arbeid eller studere fulltid, men NAV stiller ingen krav til at eksamen må være bestått. Ergo er det fritt fram for nybakte mødre å fylle opp studieplasser som ikke blir brukt, og i stedet bli hjemme sammen med partner.
- Institusjonene mister inntekter for hver student som stryker eller ikke avlegger eksamen som planlagt, sier Monica Bakken, studiedirektør i Universitetet i Oslo. Hun presiserer at UiO gjør alt de kan for å tilrettelegge for studenter som får barn under studietiden.
Student på papiret
Om studenten ikke har opptjent rett til foreldrepenger får hun utbetalt en engangsstønad før fødsel, samt foreldrestipend fra Lånekassen. Foreldrestipendet har en grense på 44 uker, mot 57 uker for de med foreldrepenger.
I tillegg til mindre antall betalte permisjonsuker for mor, har altså ikke partner rett til permisjon sammen med barnet. Derimot kan mor gå tilbake til studiene etter noen uker, og far har da rett til foreldrepenger i opptil 48 uker.
Dette opplyses det om på NAVs nettsider, men for de aller fleste er det ikke aktuelt å studere fulltid så lenge barnet enda ikke er to måneder gammelt. Dermed sitter mange igjen med kun én mulighet; å stå som fulltidsstudent på papiret.