Hvem er redd for den store stygge ulven?
Ulven som har blitt observert i Akershus skaper frykt hos mange. Men hvor farlig er den egentlig?
Den siste tiden har rovdyret blitt observert i flere bebodde områder i Akershus, og dens inntog har blitt møtt med blandede reaksjoner fra lokalbefolkningen.
Ulven tok seg til og med en tur på E6, før den fortsatte sin vandring rundt om i Romerike.
Reaksjonene har vært mange, og noen synes det er spesielt ubehagelig at det myteomspunnede rovdyret nå ser ut til å komme tettere på mennesker. Blant noen folk har frykten blusset opp.
– Mennesket er ikke mat
Til tross for oppmerksomheten det sjeldne dyrets tilstedeværelse har fått, har ikke rovdyret drept mennesker i Norge siden 1800, melder Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Morten Kjørstad i Rovdata bekrefter at den norske ulven i utgangspunktet ikke er farlig for mennesker.
– Ulven ser ikke på mennesker som mat, og vil vanligivs alltid forsøke å unngå bebodde områder. I de tilfellene der ulv har tatt menneskeliv har det handlet om utbrudd av sykdommer eller mangel på mat. Det er heldigvis ikke en bekymring i de norske skoger, beroligger Kjørstad.
Han sier det er spesielt, men ikke unikt, at ulver blir observert i nærheten av mennesker. Ifølge Kjørstad har det hele sannsynligvis sin naturlige forklaring.
– Det vi har sett den siste tiden er trolig nok en ung ulv som har rotet seg inn i et område der den ikke hører hjemme. Ulver er flokkdyr, og vandringer som dette skjer som regel på våren og sensommeren i forbindelse med at de nå forlater flokken for å etablere sitt eget revir, sier Kjørstad.
Frykter det ukjente
Kjørstad tror ulvefrykten bunner i mangel på kunnskap om ulven og frykten for det ukjente.
– Jeg har forståelse for at mange blir redde når ulven er mer synlig. Dette er en art som mange steder har vært borte lenge, og når den nå dukker opp igjen skjønner jeg at mange kan bli bekymret. Mye av frykten har derimot utgangspunkt i mangel på kunnskap, og bakgrunn i eventyr og myter, sier Kjørstad.
Han mener realiteten derimot er en helt annen.
– Ulven vil alltid forsøke å unngå mennesker, og det er fortsatt ingen grunn til å frykte ulven. Det er trist dersom disse observasjonene og denne frykten nå skal hindre mennesker i å utforske skog og mark. Det er det ingen grunn til at skal skje, sier Kjørstad.
Vi har spurt folk flest om de frykter ulven: