Nedbemanning rammer klientene
– Vi har et kjempeproblem, sier advokat Bente Oftedal Roli i Fri Rettshjelp.
I budsjettet for 2013 trekker Oslo kommune støtten til Fri Rettshjelp. Fire advokater må sies opp og nå vurderer kontorer å ha åpent kun to dager i uken.
Bente Oftedal Roli.jpgBente Oftedal Roli. Foto: Mari Sand Malm Flere avvises
– Vi jobber under elendige arbeidsforhold, sier Bente Oftedal Roli, seksjonsleder og advokat. På en normal kveld er det 30 klienter som venter på gangen og kun tre advokater på vakt. Dette setter et stort press på oss som jobber her, fortsetter hun.
Hun legger til at dette går utover kvaliteten på arbeidet og dermed også klientene.
Det har lenge vært en reduksjon i bemanningen hos Fri Rettshjelp. Dette fører til at det er færre som får hjelp og flere som avvises.
– Det er mellom fem og ti personer som blir avvist hver vakt, og de som kommer hit tør som oftest ikke å gå til vanlige advokater, sier Oftedal Roli.
Statlige midler
Rettshjelpsordningen er forvaltet av statlige ordninger. Fri Rettshjelps kontor i Oslo har blitt finansiert av statlige midler, men Oslo Kommune har også bidratt med midler.
Byrådssekretær for helse og sosiale tjenester (H), Thea Kristine Schjerven, mener en statlig ordning må finansieres av staten.
– Oslo bystyre vedtok å ikke videreføre det kommunale tilskuddet i 2013. Kommunen har søkt departementet om midler til å drive rettshjelpskontoret, men har foreløpig ikke mottatt svar på søknaden, skriver Schjerven i en e-post til Journalen.