Ruster opp til eldrebølgen
Helseminister Jonas Gahr Støre la fredag fram stortingsmeldingen «Morgendagens omsorg», som presenterer en omfattende satsing på eldreomsorgen i årene som kommer.
Om 10 til 15 år vil omsorgskapasiteten i Norge være sprengt. Det er fordi en større del av befolkningen blir gamle, og dermed trenger mer hjelp. I stortingsmeldingen sier regjeringen at de vil satse på velferdsteknologi, frivillighet og pårørende for at alle skal få en god alderdom. Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) og leder av Stortingets helse- og omsorgskomité Audun Lysbakken (SV) la frem Stortingmelding 29, «Morgendagens omsorg», på en pressekonferanse på fredag.
– Eldre er individer og trenger individuell tilrettelegging, og bør bestemme over sin egen hverdag, sier Jonas Gahr Støre.
– Hvordan skal dere få kommunene til å prioritere individuell tilrettelegging?
– Alt vi gjør i helsesektoren trekker i retning av kommunene og understreker deres rolle. Løsningene må finnes i lokalsamfunnet. Mange kommuner må se med nye øyne på samarbeidet dem imellom og dele på de tunge omsorgsoppgavene, sier Støre.
– Hvordan skal dere få rådmennene i kommunene til å følge opp dette?
– For det første skal vi ruste opp kvaliteten på sykehjem og omsorgsboliger og bygge nytt. Det er et konkret nasjonalt grep. For det andre handler dette om å skape bevissthet rundt at det vi gjør av investeringer i dag kan vi få enormt mye tilbake for senere. Investeringer i velferdsteknologi i folks egne boliger vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt, men først og fremst viktig fordi veldig mange ønsker det, sier Lysbakken.
Teknologi gir muligheter
Velferdsteknologi kan øke de eldres sikkerhet i hjemmet. Det kan være kokeplater som skrur seg av automatisk, eller en alarmknapp man kan ha rundt halsen i tilfelle man faller.
Han sier at velferdsteknologi kan gjøre at eldre kan bo hjemme lenger, og at demente kan klare seg bedre selv.
– Teknologi kan aldri erstatte menneskelig omsorg, men det kan gjøre hverdagen enklere for mange pårørende, sier helseminister Støre.
Pårørende og frivillige
Stortingsmeldingen legger vekt på at mennesker som tar vare på pleietrengende, i større grad må få hjelp og tilrettelegging. Fleksible avlastningsordninger og økonomisk støtte skal gjøre pårørendes hverdag enklere. Samtidig ønsker Helse- og omsorgsdepartementet at flere frivillige finner veien til omsorgssektoren. «Norge er på verdenstoppen i frivillighet, men hovedinnsatsen legges ned i kultur- og idrettssektoren», står det i stortingsmeldingen.
Overlege ved Aker Sykehus, Thomas Bøhmer, er positiv til meldingen.
– Pårørende har den viktigste omsorgsfunksjonen, de står for mer enn 50 prosent av omsorgen. For de som ikke har pårørende er det behov for en organisert frivillighet i kommunene, sier Bøhmer som også er medlem i Seniorsaken.
Hør lyd fra pressekonferansen her: