Gjøvik sykehus sliter med en høy dølighetsrate blant sine pasienter. Nå gruer beborne i kommunen seg for å bruke sykehuset. Tar ikke ansvar for høy dødelighetsrate

 

I følge NRK Oppland har Gjøvik sykehus hatt høyere dødelighet enn de fleste andre sykehus de siste årene. Nyheten har bekymret mange Gjøvik-beboere. Etter å ha hørt om den døye dødelighetsraten, gruer de seg for å gå på Gjøvik sykehuset, selv når de er veldig syke.

-Jeg tviler på at de har så dårlig leger at pasienter bare dør, men om jeg skulle få hjerteinfarkt, vil jeg heller bli innlagt på Lillehammer enn på Gjøvik, sier 16 år gamle Sofia Aasheim som er student på Gjøvik videregående.

Hamsa Tadehl som selv sliter med hjerteproblemer, er på sin side redd for at de ansatte ikke er flinke nok.

-Det kan være at de ansetter folk som ikke har nok utdanning eller erfaring. Kanskje det er derfor overlevelsestallene er lavere enn andre steder, sier han.

Årsaken er uklar

Divisjonsdirektør, Rolf Kulstad, sier  det er vanskelig å peke på en bestemt årsak. Han nekter ikke for at sykehuset har noe lavere overlevelsesrate enn andre, men sier det ikke er mulig å trekke noen konklusjoner om kvalitet på grunnlag av det.

- Mange faktorer spiller inn. Det er trygt å bli behandlet på Gjøvik fordi vi har dyktige ansatte som står på, og har pasienten i sentrum. Vi har god score på en rekke kvalitetsmål og på opplevd pasienttilfredshet, sier han.

God utvikling

Sykehuset hadde lavere overlevelsesrate for pasienter som ble behandlet for lårhalsbrudd og  de med hjerteinfarkt, enn sykehusene i resten av landet. Kulstad sier at sykehuset kontinuerlig arbeider med forbedringstiltak.

-Når det gjelder lårhalsbrudd har vi en positiv utvikling fra tidligere år. Når det gjelder hjerteinfarkt følger vi nasjonale retningslinjer for behandling. Det har vi gjort hele tiden, sier Kulstad.

Kulstad sier at planen nå er å gå gjennom journalene for hjerteinfarktbehandling hver måned, for å se hvordan de kan forbedre behandlingen. Han sier det viktigste er at sykehuset hele tiden blir bedre til å behandle pasientene.

 

les også: 30 dagers overlevelse etter innleggelse på sykehus