- Vi trenger jentene

Forsvarssjefen trenger ikke jenter for å ransake burkakledde kvinner i Afghanistan, men for gode militære løsninger. Kjønnsnøytral verneplikt kan bli vedtatt i 2013, og det er Forsvarssjefen glad for.

SVs landsmøte har allerede vedtatt at de er for kjønnsnøytral verneplikt. Seks fylkeslag i AP og AUF stemmer for kjønnsnøytral verneplikt, og nå håper de å få med seg resten av APs landsmøte på vedtaket. Skulle AP stille seg på samme side som SV, kan verneplikten for kvinner vedtas på Stortinget i løpet av året.

– Vedtar vi kjønnsnøytral verneplikt nå, er vi med på å fjerne den siste prinsipielle likestillingsskansen, uttalte APs Laila Gustavsen til Aftenposten.

Forsvarssjef Harald Sunde er svært positiv til forslaget om verneplikt for kvinner. Han mener det er behov for soldater av begge kjønn i et moderne forsvar som stadig settes inn i nye operasjoner og konflikter.

- Vi trenger jentene. Vi trenger dem ikke for å ransake burkakledde kvinner i Afghanistan, men for å komme til gode militære løsninger, se problemstillinger på en ny måte og bidra aktivt til å anvende militær makt, uttalte Sunde til Journalen.

Hør intervjuet med forsvarssjef Harald Sunde om jenter i forsvaret

Tar ikke jentene på alvor

I 2012 takket 2000 jenter ja til tjeneste i forsvaret, men bare halvparten av disse dukket opp. Forsvarssjefen mener problemet her ligger i at man ikke tar jentene alvorlig nok med dagens ordning. Han mener at jentene i dag bare blir forpliktet til å gå en liten del av veien som kan skape reservasjoner. De deltar i en del av sesjoneringen før noen av dem innkalles til del to.

- Til slutt har de jentene som har deltatt på sesjon og ytret et ønske om å gå inn i forsvaret, en angrefrist før man går inn og etter man går inn i førstegangstjeneste. Her tar vi ikke jentene nok på alvor. Forplikter man seg til noe, bør man måtte gjennomføre det på lik linje som alle andre.

Verneplikten viktig for forsvaret

Ikke alle i AP er like positive til forslaget. Leder av APs kvinnenettverk og tidligere likestillingsminister, Anniken Huitfeldt, mener en kjønnsnøytral verneplikt er unødvendig.

- I dag har alle mulighet til å gå inn i forsvaret hvis de vil, men det er unødvendig med verneplikt også for kvinner. Forsvaret har ikke behov for flere soldater, uttalte Huitfeldt til Aftenposten i februar.

Forsvaret bruker kun en prosentdel av  et årskull, men Sunde gjentar at det er like viktig med jenter som med gutter i forsvaret. Forsvarssjefen derimot mener at løsningen i dag ikke er god nok.

- Jeg er overbevist om at det viktigste grunnlaget for å beholde et forsvar er at det tuftes på verneplikten.