Åpne bassenger står ubrukt

Under valgkampen i 2005 lovet Arbeiderpartiet å fylle opp bassengene i Norge. I år er bassengene offisielt åpne, men bare noen få timer i uka. De politiske partiene skylder på hverandre.

På Sogn bad er det mørkt. Bassenget er et av mange bassenger i Norge som offisielt er åpne. Billettsalget i løpet av en uke er til sammen en og en halv time, og denne tiden er spredt over tre dager. I en rapport utført av utdanningsdirektoratet i sommer kom det frem at Arbeiderpartiet har lykkes i å åpne langt flere bassenger. Det rapporten ikke sier noe om, er at enkelte bassenger kun er åpne halvannen time i uka.

- Jeg er ikke overrasket, sier Morten Bakke i Høyre.

Han mener Arbeiderpartiet har bevilget for lite penger til kommunene.

– Arbeiderpartiet har bevilget masse penger til kommunene, men har også krevd mer enn pengene holder til. Det er ikke mulig å åpne mange bassenger når man får mange andre pålegg samtidig.

Sender kritikken tilbake

Arbeiderpartiet sender nå ballen tilbake til Høyre.

– Vi kan ikke gjøre noe annet enn å bevilge penger til kommunene. Det er opp til dem å bruke pengene på det de skal brukes på, sier Arve Thorsen i Arbeiderpartiet.

I 2009 fikk Arbeiderpartiet sterk kritikk for at de ikke hadde gjennomført sine løfter om å fylle bassengene. De ble beskyldt for løftebrudd og Trond Giske uttalte at det var opp til hver enkelt kommune å fylle sine bassenger. Staten hadde bevilget nok penger, men kommunene måtte bruke kronene på det de var ment til. I årets valgkamp har basseng nærmest vært et ikke-tema, og politikerne synes å være enige i at bassengtilbudet i Norge nå er godt nok.

Opp til foreldrene

I læreplanen står det at alle 5.klassinger i Norge skal kunne svømme 200 meter. I en rapport gjort av Norges svømmeforbund kommer det frem at kun halvparten av elevene møter dette kravet. Bakke i Høyre mener at foreldrene også bør ta deler av ansvaret.

– Det er viktig at foreldrene tar med barna sine i svømmehallen. Vi har en del svømmehaller, og det er vanskelig for alle skoler å lære elevene å svømme.

Samtidig mener han vi bør ha flere åpne bassenger for at barn skal ha større mulighet til å lære seg å svømme.

– Halvannen time åpningstid i uka holder ikke. Høyre har også ønsker om flere bassenger og lengre åpningstid, sier Bakke.

Prioriterer skolesvømming

Arbeiderpartiet i Oslo har nå programfestet prioritering av svømmeopplæring i skolen i større grad. De mener de manglende svømmekunnskapene i Norge er et stort problem.

– Vi er nødt til å prioritere svømming i våre budsjetter. Både stat og kommune må sørge for at alle har et godt tilbud på skolen, samt god tilgang på basseng i hverdagen, avslutter Thorsen.