Borgerlig flertall et faktum
De borgerlige har sikret seg flertall på Stortinget. Nå skal regjeringskabalen legges.
Høyre og Fremskrittspartiet klarte ikke å sikre seg flertallet på Stortinget alene. Partilederne Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) er derfor helt avhenig av støtte fra enten Venstre eller Kristelig Folkeparti for å kunne danne en borgerlig flertallsregjering. Vår neste statsminister, Erna Solberg, kan også velge et bredt borgerlig samarbeid med alle de fire partiene.
Beste valg med Solberg
Høyre har gjort sitt beste valg noen sinne med Solberg i lederstolen. De utnevnes som valgets klare vinner. Oppslutningen om partiet har økt med nesten ti prosentpoeng siden sist stortingsvalg. Det merkes på Stortinget, hvor de nå får 18 flere mandater.
Frp i regjering
Frps oppslutning har derimot sunket med seks prosentpoeng. Partiet mister 12 mandater. Det gjør Siv Jensens parti til Norges tredje største parti på Stortinget, ikke det nest største som de er per i dag. Lyspunktet er likevel at partiet ser ut til å bli en regjeringspartner, med blant andre Høyre. Det er første gang i partiets 40 år lange historie det kan bli en realitet.
Borgerlig regjerings-usikkerhet
Hvordan den borgerlige regjering faktisk kommer til å se ut, er fremdeles svært usikkert. På valgnatta ville ingen av de borgerlige partilederne uttale seg konkret om regjeringssammensetning. Det har de heller ikke gjort under valgkampen, noe de rød-grønne har vektlagt i sin valgkamp. Det eneste som er klart, er at alle de borgerlige partiene ønsker et regjeringsskifte.
Ap er størst
Arbeiderpartiet er, på tross av rød-grønn motvind under valgkampen, fremdeles Norges største parti, selv med en tilbakegang på fire og en halv prosentpoeng. De gjør dermed sitt nest dårligste valg siden krigen.
Før valgresultatene var klare fantes det en liten mulighet for at Ap alene kunne danne en mindretallsregjering. Dette ble imidlertid avkreftet av partileder Jens Stoltenberg under Aps valgvake.
Historisk, grønt mandat
For første gang i historien får Miljøpartiet De Grønne plass på Stortinget. Nykommer-partiet klorte til slutt til seg ett mandat i Oslo. Den historiske representanten heter Rasmus Hansson, og ble valgt direkte inn. En oppslutning på nesten seks prosent i Oslo sørget for det.
Rødt uten stortingsplass
Mange hadde trodd at dette mandatet skulle gå til Rødt og leder Bjørnar Moxnes. En stund så det ut til å gå veien for partiet, men måtte til slutt akseptere at de ikke fikk noen stortingsmandater dette valget heller.
Partiet som kanskje hadde nattens mest spennende valgvake, var Sosialistisk Venstreparti. Før stemmene fra Oslo var talt opp vaket det nåværende regjeringspartiet både over og under sperregrensa. Senere samme natt ble det likevel klart at SV klarte å karre til seg litt over fire prosent av stemmene. Det berget syv mandater for partiet.