– Dagens politikk skaper bare tapere

Lavrans Kierulf (FrP) mener den rødgrønne regjeringen har mislykkes totalt i innvandringspolitikken de siste åtte årene.

Lavrans Kierulf (FrP) ønsker en strengere innvandringspolitikk, nettopp for å gjøre det enklere å integrere de som flytter til Norge. – Vi har ikke kapasitet til å ta hånd om alle de som søker opphold i Norge i dag. Det er for deres skyld at vi trenger å legge om kursen. Foto: Benjamin Stokke Johnsen

– I Norge har vi kanskje verdens beste utgangspunkt, med god økonomi og rikelige ressurser. Likevel viser resultatene etter de siste åtte årene at svært lite har blitt gjort for å integrere våre nye landsmenn, kommer det i klar tale fra Lavrans Kierulf (FrP).

Han er ikke spesielt imponert over hva den rød-grønne regjeringen har fått til i sin regjeringstid.

– Dagens innvandringspolitikk skaper bare tapere, sier han.

Han mener den rød-grønne regjeringen koster problemene under teppet, i stedet for å diskutere dem og gjøre konkrete tiltak.

– Arbeiderpartiet har styrt Norge mer eller mindre sammenhengende siden annen verdenskrig. Det å erkjenne at de ikke har lykkes, tror jeg sitter langt inne hos dem.

29-åringen, som fra barnsben av har vært interessert i politikk og samfunn, står nå som FrP Buskeruds fjerdekandidat på Stortinget.

Gjør partiet et godt valg i kveld, vil de få to kandidater inn på Stortinget. I så fall blir Kierulf vara, og vil dermed muligens være å finne på Stortinget fra tid til annen i den neste regjeringsperioden.

Ønsker forandring

Kierulf tror det er umulig å vokse opp i Drammen uten å være opptatt av integreringspolitikken. Språkproblemer i drammensskolen og arbeidsledighet blant unge sosialhjelpsmottakere er eksempler på utfordringer Kierulf er fortvilet over. Disse problemene har trappet seg spesielt opp de siste to årene.

– Bare se på NAV-systemet vårt. Det er så mange mellom 20 og 30 år som ikke kommer seg ut i arbeidslivet, og som blir gående på ulike stønader, sier Kierulf.

Han tror noe av problemet ligger i at Norge slipper inn flere innvandrere enn hva landet har ressurser til.

– Det sier seg selv at man ikke har mulighet til å ta hånd om så mange.

Drammen kommune har imidlertid satt i gang en rekke tiltak for å få bukt med disse utfordringene. Prosjektene 18-24 og Leie til eie skal hjelpe unge arbeidsløse i gang med utdanning, jobb og anskaffelse av egen bolig.

– Vi gjør en god del, men når vi ser på de store problemene, må vi bare erkjenne at vi ikke gjør nok.

Håper på 15–20 prosent

Kierulf tror grunnen til at Drammen har disse store utfordringene, er at kommunen er styrt av Høyre. Han mener Arbeiderpartiet og Høyre har tilnærmet identisk innvandrings- og integreringspolitikk.

– Forskjellen i den norske innvandringspolitikken går mellom FrP og de andre partiene, sier han.

Han tror de andre partiene ikke våger å snakke fritt om denne problematikken i offentligheten, fordi det setter dem i fare for å bli upopulære.

Kierulf håper dermed på en borgerlig regjering etter kveldens valg. Han er sikker på at en slik regjering vil føre til en mer effektiv politikk med mye raskere resultater.

Hektisk innspurt

Selv om årets valg handler om Stortinget, vil kveldens valgresultat ha stor betydning for lokalpolitikken rundt om i landets kommuner.

Alle kommunene i Nedre Buskerud (bortsett fra Nedre Eiker) er styrt av et borgerlig flertall. En borgerlig regjering vil derfor gjøre det enklere for lokale politikere å påvirke de sentrale myndighetene, mener Kierulf. Og denne muligheten gir dem kanskje den ekstra lille given til å stå på.

– Det har vært dårlig med trening og riktig kosthold i det siste, ler Kierulf.

Innspurten på valgkampen har tatt all hans tid, med skoledebatter, husbesøk, postkasseaksjoner og valgstand.

– Tradisjonen tilsier at når valglokalene åpner, skal også valgkampen avsluttes.

Han la derfor ned siste innsats tidlig i dag morges ved å dele ut valgmateriell på Jernbanetorget ved Drammen stasjon. Klokken ni åpnet valglokalene over hele landet, og Kierulf avsluttet sankingen av velgere.

– Etterpå skal jeg kjøre min mor til valglokalet. Jeg ser veldig fram til valgvaken i Drammen ikveld, og håper og tror at det blir et borgerlig flertall, avslutter han.
 

Stikkord