Ekskluderes av TV 2
700 000 hørselshemmede nordmenn får ikke med seg valgsendingene.
Førstegangsvelgeren og svært tunghørte Cecilie Korshavn(18), mener manglende teksting på TV 2 hemmer hennes mulighet til å engasjere seg i valget.
- Valgsendingene til TV 2 er en viktig kilde til informasjon. Når jeg ikke hører hva de sier på tv, er det svært vanskelig for meg å danne egne oppfatninger, sier Gjøvik-jenta.
Hun fortsetter:
- Jeg har ingen anelse hva jeg skal stemme. At jeg ikke får med meg slike viktige valgsendinger gjør det ikke akkurat lettere for meg å velge.
«Hører du Jens? »
Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) la 27. august ut en video på sine Facebook-sider som illustrerer hvordan deres medlemmer opplevde TV 2s valgdebatt. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 700 000 nordmenn har betydelig nedsatt hørsel.
Generalsekretær i HLF, Arne Hegre (45), mener politikernes målsetning om økt valgdeltakelse står i fare når så mange mennesker blir utestengt fra samfunnsdebatten.
– Ved å ikke tilrettelegge for at alle skal kunne ta del i valg- og samfunnsdebatter, utestenges store velgergrupper. Dette fører igjen til at en aktiv demokratideltakelse svekkes. I verste fall kan det medvirke til at disse menneskene blir hjemmesittere på valgdagen, sier Hegre.
Lovfestet tekstkrav
Ifølge Kringkastingsloven skal «riksdekkende kommersielle fjernsynskanaler med mer enn fem prosent publikumsandel tekste alle ferdigproduserte program mellom kl. 18.00 og kl. 23.00, samt direktesendte program i samme tidsrom dersom det er teknisk og praktisk mulig.»
Kulturdepartementet vil ikke kommentere om de anser TV 2s manglende teksting som et brudd på kringkastingsloven.
- Det er Medietilsynet som fører tilsyn med om TV 2 overholder de lovfestede tekstekravene. Departementet vil derfor ikke kommentere om TV 2s begrunnelser for ikke å tekste valgprogrammene, sier kommunikasjonssjef i Kulturdepartementet Hanne Gjørtz.
- Politisk problem
Generalsekretær i HLF er skuffet over svarene fra Kulturdepartementet. Han mener det er synd politikerne ikke tar mer tak i saken.
- Det er synd at politikerne er så passive i denne saken. Det er på tide å vise politiske muskler. De gjør knefall for en stor aktør som TV 2. Det finnes ingen praktiske eller tekniske hindringer, som kan undra TV2 fra å følge tekstekravet i Kringkastingsloven.
Tunghørte Korshavn er enig med at noe bør gjøres og hun peker fingeren mot TV 2.
- TV 2 bør utvilsomt begynne å tekste valgdebattene sine. NRK gjør det på alle sine sendinger, det kan umulig være så vanskelig for TV 2, sier hun.
Oppfordrer til boikott
Flere brukere på HLFs Facebook-sider oppfordrer til boikott dersom kanalen ikke begynner å tekste valgsendingene sine.
Korshavn synes forslaget om boikott er en fin måte å vise sin misnøye på.
- Jeg har ikke hørt så mye om det, men det er et mulig alternativ, sier hun.
Generalsekretæren i HLF tror ikke boikott er løsningen.
- Det er ikke realistisk, men vi ønsker at politikerne som deltar i valgsendingene, skal gjøres oppmerksom på problemstillingen. Dette for å legge trykk på TV2 til å tekste, sier Hegre.
Generalsekretæren forventer at TV 2 følger i NRKs fotspor og umiddelbart tar i bruk hurtigskrivere.
- Det må skje så raskt som mulig, mener jeg.
Jobber med saken
Kommunikasjonsansvarlig i TV 2, Rune Indrøy, opplyser at TV 2 jobber med å få iverksatt en tilfredsstillende løsning på problemet.
- Vi har sett nærmere på hva tv-selskaper og andre bransjer gjør på dette området i utlandet, og vi har brukt mye tid på å se på hva som er av relevant tilgjengelig teknologi samt mulige investeringer, sier han.
Indrøy kan likevel ikke komme med et konkret tidspunkt for innføring av direkteteksting.
- Da kostnadene blir for høye og teknologien for automatisert teksting ikke er på et tilfredsstillende nivå i dag, kan ikke TV 2 Gruppen gi noen garantier i første omgang.