Førstegangsvelgeren med stortingsplass i sikte
Prableen Kaur er bare 20 år gammel, men har allerede klart å bli en profilert Arbeiderpartipolitiker. Nå sikter hun mot Stortinget, og kan bli den yngste stortingsrepresentanten i Norges historie.
- Det er litt sykt, for å bruke ungdommelig språk.
Prableen ler litt for seg selv. Sist hun var førstegangsvelger, ved bystyrevalget i 2011, fikk hun plass i Oslo bystyre. Tanken på at hun nok engang står ovenfor en lignende situasjon kan de fleste si seg enig i er litt syk.
Ved forrige valg fikk da 22 år gamle Mette Hanekamhaug (Frp) en plass på Stortinget og ble dermed den yngste representanten på Stortinget.
Med en 8. plass på Arbeiderpartiets liste i Oslo er sjansen for at Prableen får en stortingsplass fortsatt ganske usikker. Hvis AP gjør en helvending og vinner valget vil Prableen rykke opp i rekkene og mest sannsynlig få en plass på Stortinget, eller en vara posisjon.
Fra Oslo vil det velges inn 19 mandater til Stortinget. Dette er en økning på to fra valget i 2009. Da fikk AP seks mandater i Oslo. Beholder de regjeringsmakta vil de tre første på listen, Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik, gå inn i regjering. Dermed åpnes plassene nedover på listen.
- Et demokratisk problem
Om lag 13 prosent av befolkningen er mennesker med minoritetsbakgrunn. Prableen mener det er et demokratisk problem at disse har såpass liten representasjon på Stortinget. Hun peker også på at unge og mennesker med funksjonshemning eller funksjonsnedsettelse er underrepresentert.
- Stortinget representerer ikke vår befolkning og de utfordringene befolkningen møter godt nok. Det er viktig å ha et spenn av mennesker. Spesielt unge mennesker. De mellom 0-18 har ikke stemmerett og har dermed ingen direkte kanal for å bli hørt.
- Jeg vil høre dem. Jeg er jo fortsatt en av dem.
Det er bare et år siden hun fullførte videregående skole. Nå studerer hun jus ved Universitetet i Oslo. Hun vet hva det vil si å være ung student på vei ut i voksenlivet. Derfor er en av hennes viktigste hjertesaker skole og utdanning.
- Alle elever skal få god og tilpasset undervisning. Det skal ikke være tilfeldig om du har en god lærer som kan gi deg utfordringer etter ditt behov, uavhengig om du er en svak eller sterk elev.
Nye utfordringer
Som ung politiker kastes man inn i en helt ny verden fylt av små og store utfordringer. Som representant i Oslo bystyre har Prableen allerede fått en smakebit på hva hun eventuelt har i vente.
- Det er veldig trivielt, men en av utfordringene med å være ung i politikken er, at du noen ganger kan holde på å si ord som er veldig unge. Jeg var i en debatt om skolepolitikk og tok meg i å nesten si ”Oslo kommune burde få creds for alt de har gjort”. I siste liten klarte jeg å rette meg opp og sa ”Oslo kommune burde applauderes”.
Fra fritidspolitiker til heltidspolitiker
Valganalytiker Svein Tore Marthinsen mener Prableen har en stor jobb foran seg, hvis hun får mandatplass på Stortinget.
- Det er stor forskjell på å være bystyrepolitiker og stortingspolitiker. Hun vil gå fra å være fritidspolitiker til heltidspolitiker. Det tar tid å lære seg hvordan budsjett- og lovprosesser fungerer i praksis. Og mange som kommer inn på Stortinget med ungdommelig utålmodighet, kan bli desillusjonert av å oppleve hvor lang tid de trenger for å få til noe. Men arbeidet i bystyret kan fungere godt som en forberedelse og springbrett inn i rikspolitikken.
Likevel tror han det er flere fordeler med ungdom på Stortinget.
- Fordelen er at du kan komme inn med friske øyne og se saker fra andre vinkler enn de etablerte kan. Unge kan være friske pust som tilfører nye perspektiver og har en annen form som løser opp stivnede strukturer.
Å bjeffe som hunden
I følge Aftenposten.no var gjennomsnittsalderen på en stortingsrepresentant 46,2 år etter valget i 2009. Et tall som har holdt seg relativt stabilt de siste valgperiodene.
På spørsmål om hun tror hun vil bli tatt på alvor og hørt av de eldre politikerne velger Prableen å sitere tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.
- ”Kvinner med tynn stemme bør gjøre som valpen som skal lære å bli gårdshund, nemlig å lære seg å bjeffe. Man må tørre å heve stemmen, uten å virke aggressiv.” Det er typisk for kvinner å tro at man ikke er bra nok. Man kan ikke la seg begrense av hva andre tenker eller mener, for når man har blitt valgt er man der for å representere alle de som stemte deg frem.
Kommer Prableen inn på Stortinget vil hun ikke bare være den yngste i forsamlingen, hun vil være en kvinne med minoritetsbakgrunn og den første bæreren av et religiøst hodeplagg – en turban. Det er mange grunner til å skulle lære seg å bjeffe som hunden.