Har sittet et år i kirkeasyl
Arsen Iljasov og familien føler seg fanget i et politisk vakuum. Sammen med sine mange støttespillere spør de seg om et potensielt regjeringsskifte kan bedre situasjonen for dem og andre asylsøkere i lignende situasjoner.
Siden oktober 2012 har den dagestanske familien på åtte levd i asyl i Lillestrøm kirke. Etter seks år i Norge fikk de i fjor det endelige avslaget på sin asylsøknad. Far Arsen og mor Alpijat har ikke satt sine føtter utenfor kirkerommet siden.
Håp om en sentrumsregjering
For å lette asylsøkernes situasjon er håpet fra flere hold et samarbeid mellom Høyre, KrF og Venstre. Til tross for at Høyre fører en mer restriktiv innvandrings- og integreringspolitikk, kan et potensielt samarbeid med KrF og Venstre bidra til å myke den opp, mener varaordfører i Skedsmo kommune, Boye Bjerkholdt (V).
– Vi i Venstre ønsker en asylpolitikk som er mer i tråd med folks rettsoppfatning. Det ideelle ville vært et V-H-KrF samarbeid. Et sterkt tyngdepunkt i sentrum kan føre til en oppmykning i asylpolitikken, fortsetter han.
Leder i KrFU, Elisabeth Løland er enig.
– FrP får fram det verste i Høyre, men et samarbeid som inkluderer KrF og Venstre kan vise seg å være gull for asylbarna.
Godt integrert
Mens foreldrene ikke har vært utendørs siden oktober i fjor, er situasjonen for de seks barna annerledes. Frem til de fyller 18 år kan de bevege seg fritt utenfor kirken uten å risikere tvangshjemsendelse. De tre eldste barna er aktive og svært knyttet til nærmiljøet, hvor de går på skole og har mange venner. Allikevel er situasjonen svært vanskelig, og bekymringene rundt den usikre fremtiden tynger dem.
– Jeg savner huset vi bodde i før. Jeg vil leke i hagen med vennene mine, forteller Asijat (7) stille.
Far Arsen forstår at det er mange politiske hensyn å ta, men mener myndighetene nekter å se barnas beste. Politikerne i kommunen er opptatt av familiens situasjon og ønsker å rydde opp, men er lammet av vedtakene fra utlendingsmyndighetene.
– Dessverre er det lite vi kan gjøre, da vi er nødt til å forholde oss til lovmessig fattede vedtak fra høyere hold, sier Bjerkholdt.
– SV må gjenoppstå fra døden
Generalsekretær i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), Ann-Magrit Austenå, tror det hele kommer an på styrkeforholdet mellom partiene etter valget. Hvor sterkt FrP står i en høyredominert regjering, kan få stor betydning.
– Eventuelt må SV gjenoppstå fra døden og innta den sterke plattformen de tidligere har hatt i forbindelse med asylpolitiske spørsmål, sier hun.
Ap strammer inn
I en fersk rapport publisert i Norsk Statsvitenskapelige Tidsskrift konkluderer statsviter Kamilla Simonnes med at det har skjedd en en tilnærming mellom partienes innvandring- og integreringspolitikk. Spesielt Ap, som tidligere manifesterte seg som liberale og solidariske på området, har gjennomført kraftige innstramminger.
Nestleder i AUF, Åsmund Aukrust, er uenig i at innstramminger kan ha gått utover asylbarna. Han er opptatt av stortingsmeldingen «Barn på flukt» som kom tidligere i år.
– For asylbarna sin del har stortingsmeldingen allerede hatt effekt. Det vil den fortsette å gjøre. For å sikre en human politikk er man nødt til å stemme rødgrønt.
For Arsen og familien hjelper tomme ord og lovnader fra politikerne lite. Det viktigste fokuset for dem nå er å konsentrere seg om den videre saksgangen. Familien holder motet oppe, og med god hjelp fra de mange støttespillerene har flere av barna kunnet delta i aktiviteter utenom skolen. Arsen er takknemlig.
– Jeg drømmer om en dag jeg kan gå fritt ute på gaten igjen, puste frisk luft og kanskje åpne mitt eget verksted.