- Ikke tilfeldig hva usikre velgere stemmer
Vinner du de usikre velgerne, vinner du valget, sier politikerne. En sterk overdrivelse, mener valgforsker.
- Nei, jeg har ikke peiling, repliserer Anne Marte Sjølie (20) på spørsmål om hun har bestemt seg for hva hun skal stemme.
Ifølge valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning (ISF), er ikke Sjølie alene.
Flesteparten av norske velgere bestemmer seg ikke for hvilket parti som får deres stemme før valgkampen er godt i gang. Men i motsetning til hva norske politikere sier, er det ikke tilfeldig hva disse velgerne stemmer, forteller Bergh. Snarere tvert i mot.
- Selv om en velger sier han er usikker, vet man gjerne selv hvor man står politisk, slår valgforskeren fast.
- De som kaller seg selv usikre, er gjerne de som vipper mellom to partier på en side av den politiske skalaen, legger han til.
Politisk opptrapping
I valgkampens siste uke trapper politikerne opp deres innsats og tilstedeværelse. Kampen om oppmerksomhet er viktigere enn noen sinne.
- Er det nyttesløst?
- Nei, for noen småpartier kan de usikre velgerne være avgjørende for om de kommer over sperregrensen, eller ikke, svarer Bergh.
- Men å tro at man kan sanke et stort antall usikre stemmer over hele fjøla er usannsynlig, legger han til.
Det er heller ikke slik at ett parti er mer populære hos de usikre velgerne, enn andre, forteller Bergh. Stemmene fordeler seg relativt likt blant alle partiene.
usikkerVanskelig valg: Anne Marte Sjølie (20) er en av mange usikre norske velgere som sliter med å bestemme seg. Foto: Margit Bratlie Selsjord Kan bli sofavelger
Den intense politiske sluttspurten gjør ikke valget noe lettere for usikre Anne Marte Sjølie. Hun står på Karl Johan, og overalt hvor hun ser er det politikere i alle regnbuens farger. Alle vil ha hennes stemme.
- Fra før er jeg ikke så politisk aktiv. Det er vanskelig, konkluderer hun.
- Det kan til og med hende jeg blir sittende hjemme på valgdagen, sier 20-åringen.
holderdeordGjør valget lettere: Daniel Rees ønsker å vise velgerne hva politikerne faktisk gjør på Stortinget. På nettstedet holderdeord.no kan du kontrollere om politikerne holder det de lover. Foto: Margit Bratlie Selsjord Løftekontrollører
Organisasjonen «Holder de ord» ønsker å gjøre det lettere for usikre velgere å fatte et informativt valg 9. september.
- Det er vanskelig for folk å vite hvilke politikere man skal tro på, sier Daniel Rees, daglig leder og en av grunnleggerne av «Holder de ord».
- Vi håper vi kan rydde opp litt i det inntrykket, legger han til.
På organisasjonens nettsted holderdeord.no er politikernes løfter samlet i en database. Videre kontrolleres det om løftene blir holdt, eller brutt. Viktig informasjon som nå gjøres lettere tilgjengelig for velgerne enn noen sinne, mener Rees.
- Ved å opplyse ønsker vi å gjøre den politiske debatten enda mer fakta- og kunnskapsbasert. Slik debatt skulle det gjerne vært mer av, sier han.
Regjeringskabalen trumfer
Det er valgforsker Bergh helt enig med ham i. Årets valgkamp har i liten grad blitt preget av politiske spørsmål og saker, forteller han. Det ser neppe ut til å endre seg før 9. september.
- Det store regjeringsspørsmålet og ønsket om et regjeringsskifte har preget den offentlige debatten, sier Bergh.
Ønsket om en ny regjering er stort, ifølge forskeren. Det er dermed grunn til å sette lit til meningsmålingene som sier at det blir borgerlig flertall i Stortinget etter valget, mener han.
- Jeg ser det som svært usannsynlig at de rød-grønne klarer å stikke av med valgseieren, for å si det mildt, konstaterer han.
Sansen for Siv
Det er greit for Anne Marte Sjølie. Hun mener den sittende regjeringen ikke har gjort nok de siste åtte årene.
- Det frister ikke å stemme Arbeiderpartiet, sier hun.
- Hvem tror du at du kommer til å stemme på?
20-åringen tar seg god tid og tenker seg grundig om før hun svarer:
- Jeg har litt sansen for Siv Jensen, egentlig.