KrF drømmer om seks prosent

- Dette blir en god kveld for både Norge og KrF. Nå skal vi prege norsk politikk de neste fire årene, sier Kristelig Folkepartis leder, Knut Arild Hareide.

Oslo 2013-09-09 , Valgvake , KrF , Kristelig Folkeparti Knut Arild Hareide - KrF (Foto: Frøydis Urbye)

Til stormende jubel og med valgdagsmålinger mellom 5,9 og 6,2 prosents oppslutning, ankom Hareide KrFs valgvake i Prinsens gate i Oslo i kveld. Fra talerstolen var budskapet hans tydelig.

- Sentrum får nå en sentral rolle i norsk politikk. Vi har hele tiden sagt at KrF ønsker å bidra til et regjeringsskifte, og nå ser det ut til at det blir det. Vi holder løftet vårt om at KrF er en garantist for et skifte, sier Hareide.

Valgdagsmålingen presentert på NRK nå klokken 21, ga KrF en oppslutning på 5,9 prosent. Samtidig viste valgdagsmålingene hos VG og TV2 henholdsvis 6,2 og 6,0 prosent. Resultatene er en forbedring fra forrige stortingsvalg. Da fikk partiet støtte fra 5,5 prosent av befolkningen.

- Vi er klare til å utnytte den innflytelsen vi har fått med dette valget. Vi ønsker konstruktive samtaler med de andre borgerlige partiene, men det er hele tiden politikken som står i sentrum, sier Hareide.

Må ta hensyn til sentrum

Valgdagsmålingen gjorde det klart at Høyre og Fremskrittspartiet er avhengige av støtte fra både KrF og Venstre for å danne en borgerlig flertallsregjering.

- Dette viser at man må ta hensyn til sentrum. Vi har to klare mål i dette valget. Generell fremgang for partiet og samtidig at denne fremgangen gir oss politisk innflytelse. Begge deler er like viktige, sier KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen.

Må ta hensynKrfs parlamentariske leder, Hans Olav Syversen, sier KrF må ta hensyn til sentrumspartiene. Foto: Frøydis Urbye 

Han mener også at det blir et regjeringskifte, men understreker at KrF ikke nødvendigvis inntar regjeringslokalene for enhver pris:

- Jo sterkere sentrum, jo mer lyst vil det nok være i partiet til å delta i regjering, sier han.

KrF-eren erkjenner at det er helt nødvendig at alle de fire borgerlige partiene er med for å danne en ny flertallsregjering, men han ser like gjerne for seg andre alternativer:

- Jeg ser ikke mørkt på en mindretallsregjering av sentrum-høyre. Så lenge den får reell makt, kan gjerne Stortinget også få innflytelse på politikken. Det også kan være attraktivt for KrF å sitte i en vippeposisjon på Stortinget, sier Syversen.

En kamp

Fremgang på nasjonalt plan til tross, Syversen som er KrFs førstekandidat i Oslo, mener det er mest realistisk å satse på å få utjevningsmandatet fra Oslo.

- Vi kjemper mot både Venstre og SV om det mandatet. Dette er en alles kamp mot alle, sier Syversen.

 

Stikkord