KrF kaster skjortene

Etter TV 2s funn som vekker mistanke om barnearbeid, har KrF lagt 1800 valgkamp-t-skjorter på hylla - resten av kampen må kjempes på internasjonalt nivå.

KrF har kastet skjortene. Nå fortsetter de arbeidet iført vester. FOTO: Katarina Petrovic

KrF tar sterk avstand fra barnearbeid, som er en form for menneskehandel. Partiet ønsker derfor ikke å benytte valgkamp-t-skjortene sine videre, ettersom man kan mistenke at de har vært laget av barnearbeidere. For partiet var funnet til TV 2 hjelper deg overraskende.

­– Vi trodde at vi var sikre gjennom garantiene vi hadde fått av leverandøren vår, sier Mona Høvset kommunikasjonssjef i KrF.

Garantien er todelt. Den ene delen er et sertifikat på at det ikke foregår barnearbeid. Det ble gjort en inspeksjon den 10.oktober 2009. Den andre delen er en kontrakt gjennom leverandør om ”Social Responsibility Certification Form” som garanterer at det både er gode arbeidsforhold og at det ikke foregår barnearbeid.

Kommer ikke til bunns i saken

På grunn av garantien kommer ikke KrF til bunns i saken. All den tid fabrikken ikke tillater en inspeksjon har ikke partiet andre virkemidler å bruke.

– Nå er det opp til leverandør og agent videre. Agent har ikke i sin kontrakt at de kan påtvinge en inspeksjon, og dermed så stopper det av seg selv, sier Høvset.

GARANTIENE: Disse dokumentene skulle forsikre Krferne. Foto: KRISTELIG FOLKEPARTI

GARANTIENE: Disse dokumentene skulle forsikre Krferne. Foto: KRISTELIG FOLKEPARTI

 

Hvordan skal dere komme til bunns i saken?

– Her må man bare jobbe videre internasjonalt med forholdene i fabrikker. Der er jo det arbeidet som for eksempel Veritas gjør veldig bra fordi det nettopp handler om å komme i dialog med fabrikker, være klare på en del forventinger, osv. I det store bilde kan disse tingene være med å bedre kårene.

Heller ikke DNV har nødløsninger i situasjoner hvor de blir nektet inspeksjon.

– Vi har ikke noen etterforskningsmyndighet. Vi kan ikke tvinge oss inn på bedrifter som ikke vil slippe oss inn. Vi er nødt til å spille sammen med de vi skal gjøre undersøkelser hos, sier Tore Høifødt Group Media Director i Det Norske Veritas.

Fabrikken lar seg ikke inspisere

Etter funnene til TV 2 hjelper deg valgte KrF å ta direkte kontakt med leverandør. Deretter hyret partiet inn Det Norske Veritas i håp om å få bekreftet eller avkreftet om barnearbeid har forekommet.

– Det var viktig for oss å ikke trekke noen forhastede slutninger, men gi fabrikken en anledning til å forklare og kunne bevise at: ”Nei, her foregår det ikke barnearbeid!” En falsk anklage kan få alvorlige konsekvenser for en fabrikk dersom de får et dårlig renommé. De risikerer at 350 mennesker og deres familier mister livsgrunnlaget, sier Mona Høvset i KrF.

Etter fabrikkens forklaringer ble det avtalt en inspeksjon som skulle finne sted i uke 35. Men fabrikken ville likevel ikke la seg inspisere. Deres forklaring var at en inspeksjon ville ta for lang tid og det hadde de ikke tid til. I følge Høifødt ville de gjort en slik jobb i løpet av en uke.

– Vi går igjennom og ser hvordan produksjonen foregår og vi har samtaler med enkelte ansatte, som har funksjoner innenfor relevante områder. I tillegg ser vi på hvordan ledelsessystemet i bedriften er, altså hvilke ansvar og oppgaver de har nedfelt som skriftlige instrukser i bedriften, sier Tore Høifødt I Det Norske Veritas.

Læringsprosess

KrF sier at de har tatt læring av hendelsen. I fremtiden skal partiet komme enda tettere på leverandør og følge hele leverandørkjeden helt tilbake til fabrikken. De skal vite at det ligger en del kriterier og forventinger i bunn og på den måten få bedre innsyn i fabrikkene.

– Både politiske partier og forbrukere får en påminnelse på at man må være bevisst på de klærne man handler. Det ligger også her en oppfordring til at man i butikker spør: ”Hvor er dette produsert?” og at det sånn sett også er en forventning til kleskjedene om etisk forsvarlig handel og produksjon, sier kommunikasjonssjefen.

Les partiets pressemelding: KrF tar av seg t-skjortene.