- Noen må være ræddiser

Daniel Sandvik (23) og Johan Østereng (18) fra Askim, og Eiliv Sagrusten (19) fra Spydeberg er på valgvaken til SV i kveld. De stemmer for kultur.

- Vi var nysgjerrige og tok turen, sier Johan Østereng.

Av de tre kameratene er det bare Østereng som har tilknytning til partiet Sosialistisk Ungdom. Alle sier allikevel at de har stemt Sosialistisk Venstreparti, og skal vi tro dem har det vært et  gjennomtenkt valg. Alle sammen spiller i lokale band i Indre Østfold, og er opptatt av kulturen.

Men det er også andre kampsaker som engasjerer de unge guttene. 

- Jeg er visesanger. Man kan ikke være visesanger og stemme borgerlig. Hva skal jeg da synge om, spør Sandvik og humrer.

- Noen må være ræddiser, skyter Østereng inn.

SV på sperregrensa etter første prognose

Etter første prognose balanserer SV på sperregrensa, det er fortsatt uvisst om partiet får innpass på Stortinget de neste fire årene.

- Det er et politisk teater, sier Sagrusten om hva han opplever på valgvaken.

- Vi er spent, men foreløpig har ikke stemmene for alle kommunene blitt telt opp. Det er mye igjen enda, sier Østereng og tar en nervøs slurk av vannglasset, før han fortsetter:

- Bare det ikke blir en blå-blå regjering så er jeg fornøyd. Kapitalismen får for mye makt, og høyreradikalismen går for mye frem - og da vet man aldri hva som kan skje.

Målet er ikke-borgerlig regjering

Guri Pahle Glad har sittet i Oslo bystyre for SV i 13 år. Hun er enig i at det er kritisk for kulturlivet at det ikke blir blå seier i kveld.

- Ja, de er veldig dårlige på kultur. De vil jo helst at alt skal betale seg selv og kutte bevilgningene til kulturlivet, sier hun.

 Hva er målet for kvelden?

- Målet er å ikke sitte og spise is og grine. Neida, målet er å gå herfra i kveld med en ikke-borgerlig regjering,

 sier Eiliv Sagrusten. De andre nikker.

Hvis dere ikke vil ha borgerlig regjering betyr vel det at dere er ganske fornøyd med de siste åra?

- Det er mye mer som kan gjøres. Spesielt i skolepolitikken. Jeg vil gjerne se større stipender og bedre kollektivtransport, spesielt i Østfold, sier Guri Pahle Glad.

- Ja, og bedre oppfølging av elever som sliter. Dessuten syns jeg vi trenger en mildere asylpolitikk. Vi har nok potensiale til å slippe inn flere. Folk er nok mer skeptiske enn nødvendig til innvandring.

Stikkord