Oser av rød optimisme

I kveld får partiet Rødt endelig svar på det de så lenge har kjempet for; om de får en plass på Stortinget.

Mari Eifring, partisekretær i Rødt. Foto: Jørgen Nordby

- Jeg har høye forventninger. Det ser ganske lovende ut så langt. Pila peker opp på meningsmålingene, sier partisekretær i Rødt, Mari Eifring.

I Parkteatret på Grünerløkka i Oslo er mange spente på om Bjørnar Moxnes, partileder og førstekandidat i Oslo, kommer inn på Stortinget.

Make-over

Før valgkampen i år har Rødt gjennomgått en make-over. De har valgt en ny, ung partileder og lagt revolusjonen på hylla. Eifring er svært fornøyd med årets valgkamp, og synes hun ser en forskjell fra de forrige årenes måte å drive valgkamp på.

- Jeg har aldri sett så mange aktivister i sving, og vi har aldri hatt så mange stands rundt i byen som i år. Vi har måttet trykke opp nytt materiell hele tiden fordi vi har gått tomme. Vi merker også at det er flere positive tilbakemeldinger fra folk vi møter på gata og fra venner. Folk har fått med seg at Rødt faktisk er et alternativ i norsk politikk, og det tror jeg ikke vi var like flinke til å få fram tidligere.

- Har det skjedd en reell forandring i partiet?

- Rødt har blitt mer opptatt av hvordan vi får fram vår politikk. Og så er vi tydeligere på at vi er et parti for arbeidsfolk, at vi vil samarbeide med fagbevegelsen. Jeg tror også vi har klart å åpne oss litt mer opp, og vise at vi er et parti som kjemper for vanlige folks interesser. Tidligere har vi hatt et vaktbikkjestempel. Nå tror jeg vi er flinkere til å få fram at vi ønsker politiske forandringer, svarer Eifring.

Får liten plass i mediene

På partilederdebattene på NRK og TV 2 er det vanligvis de største partiene som får mest plass.

- Det er mange partilederdebatter vi ikke får lov til å være med på, og det mener jeg egentlig er et demokratisk problem. Vi er et relativt lite parti som ikke har vært på Stortinget, så vi er nødt til å ta en del plass som ikke kommer gratis, sier Eifring.

Likevel mener hun at Rødt har klart å holde seg aktuelle gjennom hele valgkampen.

- Vanligvis har vi bare klart å holde oss synlige i mediene i begynnelsen, for så å forsvinne. Nå har vi klart å være i mediebildet gjennom hele valgkampen, så det er positivt.

Rødt og de borgerlige partiene på Stortinget

Ifølge flere meningsmålinger, ser det ut til å bli en borgerlig valgseier. Eifring er redd for at en borgerlig regjering kan sette Norge mange år tilbake.

- Det vi ser på som det verste, er å få Fremskrittspartiet i regjering. Det er det ikke noen tvil om.

Hun legger til at et sterkt FrP, ifølge henne, vil øke behovet for en slagkraftig venstreopposisjon på Stortinget, som også Rødt må være en del av.

Forventningsfulle

Nå er det rett før valglokalene stenger, og ikke lenge igjen før valgresultatene blir offentliggjort.

- Hvordan tror du stemningen kommer til å være hos Rødt i kveld?

- Det kommer til å være spent stemning med veldig mange forventinger i lufta. For min egen del så føler jeg meg ganske sikker på at jeg kommer til å begynne å grine uansett hvilken vei det går. Så jeg håper det blir glade tårer og ikke lei-seg-tårer. Det blir vanvittig kjipt om vi ikke kommer inn på Stortinget, men jeg tror at vi skal klare det.

Stikkord