Oslo-OL splitter folket
Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne mener at et vinter-OL i Oslo blir altfor dyrt. Blant tilfeldig spurte Oslo-borgere på Karl Johan i ettermiddag, var halvparten negative til et OL i 2022 (Se video).
– Kanskje burde Norge bryte OL-arrangementenes forbannelse med evig ekspanderende, vanvittig store budsjetter. Vi burde fortelle Den internasjonale olympiske komité at vi kan godt arrangere OL med alle øvelser og all moroa, men da til en fjerdedel av prisen, sier Rasmus Hansson som er leder i De Grønne.
Andre prioriteringer
Representanter for Unge Venstre, Fremskrittspartiets Ungdom og Piratpartiet deler De Grønnes bekymring for prislappen, men faller ikke alle ned på samme standpunkt.
– Jeg har valgt å stemme ja, etter mye sjelegranskning. For min del er nok det viktigste oppbygging av byen – fremfor idretten i seg selv. Det er litt komplekst, men jeg endte etter hvert opp med et ja, sier Øystein Middelthun (36), styremedlem i Piratpartiet.
Anniken Haugan (19) fra Unge Venstre har derimot stemt nei. Hun stiller seg spørsmålet om ikke pengene bør brukes på en annen måte.
– Jeg har veldig stor forståelse for at folk stemmer ja. Det er en folkefest, særlig for de i Oslo, men jeg mener det er en for stor pris å betale, sier hun.
Roxanne Colle fra Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) er enda tydligere enn Haugan fra Unge Venstre:
– Jeg synes at vi kan bruke pengene på andre ting.
Kunne latt hele Norge stemme
Til tross for ulike synspunkt, har alle politikerne klare meninger om bruken av rådgivende folkeavstemming.
– Jeg synes bruken av en folkeavstemming i denne saken er en dårlig idé, sier Rasmus Hansson i De Grønne.
Han understreker at partiet hans er positive til økt bruk av folkeavstemminger fordi det kan mobilisere politisk interesse blant folket.
– Men bare hvis det gjøres vettugt. Det å skulle ha en folkeavstemming om et så svært prosjekt om OL, bare i den byen man tenker seg å plassere det, synes jeg ikke noe om. Jeg skjønner ikke helt hvor den ideen kom fra, sier Hansson.
Øystein Middelthun fra Piratpartiet er ikke direkte uenig med Hansson, men mener OL-saken er et spørsmål som passer godt til en folkeavstemming.
– Man kan riktignok diskutere om det er rett å kun fokusere på Oslo eller om vi burde tatt med hele landet. Det er jo en del av dette som skal betales med hele nasjonens felles penger, sier Middelthun.
Oslo-folket som blir påvirket
Haugan fra Unge Venstre skulle ønske seg bedre informasjon om hva et eventuelt OL vil innebære. Hun mener kommunen burde vært mer på banen og kommet med mer detaljer om finansieringen av arrangementet.
Hun mener også at man bør ta Oslo-borgernes stemmer på alvor og at folkeavstemmingen ikke burde vært kun rådgivende.
– Enten bør byborgerne få lov til å reellt bestemme, eller så bør politikerne ta avgjørelsen, sier hun.
FpUs Colle følger opp:
– Det er tross alt Oslo-folk som vil bli mest påvirket av et eventuelt OL.
Colle mener at hun selv har nok kunnskap til å være med å gi sitt personlige råd i OL-spørsmålet, men tar forbehold om at det kan være mange som ikke føler det slik.