Pynter seg ikke som før

Det er hundre år siden kvinner fikk allmenn stemmerett. Den gang pyntet de seg med hansker og hatter på valgdagen, slik er det ikke i dag.

Gudrun Strandås syntes medias tilstedeværelse har gjort valget enklere for de eldre. Foto: Anja Bergersen

Da Gudrun Strandås (87) var ung, snakket de ikke mye om valget. Hun syntes derfor det er artig at det er så mye engasjement rundt nettopp dette nå.

– De kommer jo og banker på døra og greier, det ville ikke skjedd før. I tillegg er det god dekning i media, som gjør det lettere å få et overblikk.

Strandås forteller videre at hun har stemt AP hele sitt liv, men i år har hun endret kurs.

– Frp er de eneste som nevner eldreomsorgen i partiprogrammet sitt, og jeg syntes Siv Jensen gjør riktig i å sette eldre likt med skolen. Staten bør betale. Vi blir flere og flere eldre, det bør politikerne ta hensyn til, sier hun.

1913-Bilde 2.jpgEva Victoria Dieseth, syntes det er annerledes å velge i dag. Foto: Anja BergersenMer høytidlig før

I 1913 ble Norge det fjerde landet i verden til å innvilge allmenn stemmerett for kvinner, etter New Zeland (1893), Australia (1902) og Finland (1906).

Eva Victoria Dieseth (73) husker godt sitt første valg.

– Jeg var 23 år første gang jeg stemte. Valgdagen var mye mer høytidlig før. Da pyntet jeg meg før jeg skulle stemme, og tok på meg både hansker og hatt. Siden den gang har jeg stemt ved alle valg, forteller Dieseth.

– I dag er det fortsatt viktig å bruke stemmeretten sin som kvinne. I min omgangskrets snakker vi mye om valget, og jeg tror alle jeg kjenner skal stemme i år. For meg blir det stadig viktigere med eldreomsorg og helse, fortsetter hun.

1913- Bilde 3.jpgInger-Elisabeth Tronvik var lenge aktiv i kvinnekampen. Foto: Anja BergersenAndre kamper å kjempe

Inger-Elisabeth Tronvik (69) føler hun har mer kunnskap om politikk nå enn da hun stemte for første gang som 21 åring. 

– Vi tenkte ikke så mye på at vi hadde stemmerett, den var jo allerede der. Det var andre kamper å kjempe da jeg var ung. På 60 og 70-tallet kjempet jeg kvinnekampen, og da var det saker som selvbestemt abort for kvinner og likestilling i arbeidslivet som var viktigst.

I dag er likestilling fortsatt en viktig sak for Tronvik, men det er miljø som har ført til at hun i år stemmer taktisk. Tronvik har nemlig bodd i Vesterålen, og naturen der står henne nært. Hun er derfor sterkt i mot oljeboring i Vesterålen og Lofoten, men har stemt AP og ikke SV, fordi hun tror de ryker ut av Stortinget.

Stikkord