Rødt ligger og vipper

Det er ennå svært usikkert om Bjørnar Moxnes, leder i Rødt og førstekandidat i Oslo, kommer inn på Stortinget.

VALG: Bjørnar Moxnes, leder for Rødt, håper på en plass på Stortinget. (Foto: Adrian Nielsen)

Stemningen er på topp i Rødts leir etter at de første valgprognosene ble offentliggjort klokka 21.00. De viser at Rødt får inn ett mandat på Stortinget. Imidlertid har det vært en liten tilbakegang på 0,4 prosent, som tilsier at de nå ligger på 0,9 prosent. Oslo-stemmene ennå ikke har blitt talt opp, en kommune der Rødt vanligvis står sterkt. 

Sterk valgkamp

Partisekretær Mari Eifring holdt en appell der hun oppsummerte hun valgkampen som en av de beste hun har sett i Rødts unge historie. Ifølge henne har det blitt hengt opp 4000 plakater rundt om i Oslo og det har blitt delt opp 20 forskjellige typer brosjyrer. Hun beregnet at over 100 000 eksemplarer har blitt delt ut av Rødt sitt valgkampmateriell. I løpet av valgkampen har partiet fått 240 nye medlemmer, og 40 av disse meldte seg inn så sent som etter partilederdebatten på NRK fredag 6. september. 

Ingenting er ennå sikkert

Likevel påpekte kveldens andre taler, Arne Rolijordet, blant Rødtmedlemmene kalt tallknuseren, at man ikke må ta seieren på forskudd. Ifølge Rolijordet er det viktig å vente på det endelige valgresultatet fra Oslo.

Forhåndsstemmene i Oslo har rukket å komme inn, og viser at Rødt har fått 4162 stemmer. Dette vil si at de nå ligger på 3,4 prosent i Oslo.

- Rødt er nummer én til å utfordre sistemandatet på oslobenken. Likevel er det viktig å huske på at forhåndsstemmene kun gir en indikasjon, legger Rolijordet til.

I tillegg har forhåndsstemmende fra OL blitt talt opp, og de viser at det er 50,5 prosent mot OL, til salens store glede.

Stikkord