Tror på vekst i vest under Erna

Askøy-ordfører Siv Høgtun (H) håper vestlandsk statsminister gir vestlandsk vekst.

Askøy-ordfører Siv Høgtun (H) gjør borgerplikten på Kleppestø barneskole. Foto: Adrian Nyhammer Olsen

– Beklager at jeg brukte så lang tid, sier Siv Høgtun (H), ordfører i Askøy kommune. Journalen møter henne i stemmelokalet på Kleppestø barneskole på Askøy utenfor Bergen.

– Jeg hadde bestemt meg på forhånd altså, jeg er bare så redd for å gjøre feil, sier 46-åringen.

– Mer handlingsfrihet

Høgtun er optimistisk både på eget partis og egen kommunes vegne foran valget i kveld. Hun tror en borgerlig regjering med Erna Solberg som statsminister vil gjøre regionen godt.

– Jeg tror et regjeringsskifte vil ha veldig mye å si for Vestlandet. Som ordfører håper jeg at den sentralledede regjeringen har tillit til oss folkevalgte i kommunene. Det er viktig for vårt lokalsamfunn at vi får mer handlingsfrihet, og ikke kun får oppgaver sendt fra Stortinget, forteller hun.

- Kommunene vil bli fattigere

Silje Guleng, kommunestyremedlem for Sosialistisk Venstreparti i Askøy kommune, er ikke enig i ordførerens tilnærming.

– Det er litt rart at hun sier det. Vi vet at en blå regjering er for at vi skal ha mer øremerkede midler. Dermed får kommunene mindre frie midler og færre forvaltningsmuligheter. Det er ingen borgerlige politikere som har gått ut og garantert at kommunene vil få like mye midler som de får nå. Jeg tør å påstå at kommunene vil bli fattigere, og det vil bli mindre lokaldemokrati med en blå regjering, mener Guleng.

Når det gjelder valgresultatet, tør ikke Høgtun være overoptimistisk.

– De siste målingene sier at det blir veldig jevnt. Men jeg håper at Høyre blir Norges største parti, og at vi får et bredt, borgerlig flertall.

– Hvor lenge tror du en eventuell bred, borgerlig regjering vil holde?

– Jeg håper det blir et styringsdyktig flertall som sitter til neste valg, selvfølgelig, sier hun.

Et løft for Bergen

Erna Solberg er soleklar statsministerkandidat, og vil med eventuell seier være den første bergenseren med statsministerembetet siden Johan Ludwig Mowinckel, som satt for 78 år siden. Ordfører Høgtun tror at en bergenser i statsministerstolen vil være et løft for Bergen og omegn.

Av statsrådskandidater fra Høyre i Hordaland er byrådsleder i Bergen, Monica Mæland, et navn som er hyppig nevnt. Det slenger Høgtun seg på.

– Monica Mæland er en opplagt kandidat. Men samtidig, når Erna er statsminister, kan vi ikke bare ha Høyre-statsråder fra Hordaland, så hun må nok velge litt bredt.

Høgtun avviser at hun kunne tenke seg en statsrådpost selv, men har troen på partifellene sine fra Hordaland.

– Vi har både gamle, erfarne, og unge, fremadstormende politikere som kan styre et departement.

– Hvilke unge, fremadstormende tenker du på?

– Peter Christian Frølich er veldig ung, men det er kanskje ikke så naturlig at han vil være statsråd. Men nå er jeg egentlig mest opptatt av at stemmene skal bli telt opp, så får Erna ta den kabalen selv.

Frölich er tredjekandidat for Hordaland Høyre.

Solbærtoddy og leserinnlegg

Askøy er kommunen med det nest største folketallet i Hordaland, etter Bergen. Tradisjonelt står Høyre sterkt i fylket, der fylkesordføreren de siste ti årene har vært fra borgerlig side. I Askøy kommune har borgerlige partier sittet med ordførerkjedet i 17 av de siste 25 årene.

I kommunevalget i 2011 ble Høyre Askøys største parti med 32,3 prosent, en oppgang på hele 11,9 prosent fra valget fire år før. I lokalsamfunnet som ligger rett over fjorden fra Bergen, har hun og Høyre mobilisert for å nok en gang farge askøyværingenes stemmesedler blå.

– Vi har vært ute på stands på kjøpesentrene, vi har vært ute med solbærtoddy, vi har hatt leserinnlegg i avisen og sendt ut brosjyrer i postkasser, sier hun.

Stikkord