Utenriks sitter på benken i valgkampen

Velgerne er opptatt av utenrikspolitikk. Det viser en undersøkelse gjort av Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI. Bortsett fra diskusjonen rundt Syriakonflikten har ikke utenrikspolitikk vært et tema for noen av partiene i årets valgkamp.

Arbeiderpartiet og Høyre er langt på vei enige om utenrikspolitikken. FV: DBTVs Peder Ottosen, Martine Aurdal, Arbeiderpartiets Torgeir Larsen og Høyres Ine Marie Eriksen Søreide (Foto: Agnes Fasting)

De politiske debattene handler om innenrikspolitiske spørsmål, som helse, skole og formueskatt, selv om en ny undersøkelse fra NUPI viser at:

  • 1 av 3 velgere ønsker at utenrikspolitikk skal spille en sterkere rolle i valgkampen.
  • 2 av 3 velgere at utenrikspolitikk spiller en viktig rolle for deres partivalg.
  • 15 prosent av velgerne oppgir at de er mest opptatt av internasjonal politikk.
  • Det er ulike syn på bistandspolitikken, freds- og forsoningspolitikken, forholdet til Europa og handelspolitikken og sikkerhetspolitikken.
  • Unge er mer opptatt av internasjonal politikk enn lokal politikk.

Utradisjonelt

- Fraværet av debatt rundt den norske utenrikspolitikken er paradoksal, sier Asle Toje, utenrikspolitisk forsker og kommentator, til Journalen.

Norge har i dag en viktig rolle på den internasjonale arenaen som en sentral energi- og oljeleverandør. Store norske selskaper investerer på tvers av landegrenser.

- Den manglende offentlige diskusjonen i valgkampen kan henge sammen med den etablerte tanken blant politikerne om at de ikke sanker stemmer på å ta det opp, sier Toje videre.

- Det har ikke vært tradisjon å snakke om utenrikspolitikk i valgkampen, sier NUPI-direktør Ulf Sverdrup til Journalen.

I en kronikk i Dagens Næringsliv 12. august peker Sverdrup på tre faktorer som har bidratt til at utenrikspolitiske saker har fått lite oppmerksomhet i valgkampen: Folk flest er generelt mest opptatt av sin egen økonomiske situasjon. Samtidig vet man at den økonomiske situasjonen hjemme påvirkes i større grad enn før av det som skjer der ute. Det andre er stabilitet. Forutsigbarhet i utenrikspolitikken er viktig. Dette er vanskelig å kombinere med valgkampens fokus på dramatikk og konflikt. I tillegg har utenrikspolitikk lenge blitt sett på som noe som kun er forbeholdt eliten. Man har trodd at den gjennomsnittlige velgeren ikke har hatt nok kunnskap om temaet, og derfor heller ikke kan ha vært særlig interessert.

Stabilitet og konsensus

Men det er lite uenighet å spore blant norske politikere om utenrikspolitikken.

- De store linjene i utenrikspolitikken ligger fast, sa Høyres stortingsrepresentant Ine Marie Eriksen Søreide i en debatt på dbtv torsdag 29. august.

Likevel legger hun til at det finnes forskjeller og nyanser mellom de ulike partiene, men at vi som land burde være glad for at det er lite diskusjon rundt utenrikspolitikken i valgkampen, fordi dette vil kunne sende feil signaler til våre naboland og allierte.