Vil ta fra Obama fredsprisen

Nestleder i Rødt Marielle Leraand mener Obamas ønske om å angripe Syria, kvalifiserer til å trekke tilbake fredsprisen han mottok i 2009.

Hiam Alchirat (t.h) og Samah Shihan har venner og familie i Syria som lider under Assad-regimet hver dag. Nå ønsker de fred. Foto: Eira Lie Jor

Konflikten i Syria får fram sinnet i det som er igjen av den norske fredsbevegelsen. Mandag denne uka samla flere enn 100 demonstranter seg foran den amerikanske ambassaden i Oslo. Under slagordene "Ingen militæraksjon i Syria, få partene til forhandlingsbordet nå!"  og "Hands off Syria" protesterte de mot en eventuell militær intervensjon. Fredsinitiativet arrangerte demonstrasjonen.

- Det finnes ingen militær løsning

Marielle Leraand (R) sa i sin appell til demonstrantene at Obamas ønske om en militær intervensjon gjør han til en krigspresident, og ikke er verdig vinner av Nobels fredspris. Derfor krevde hun under demonstrasjonen fredsprisen hans tilbake. Hun sa også at Rødt har valgt å  ikke støtte et eventuelt angrep på Syria. Dette gjelder også om FNs sikkerhetsråd skulle komme til enighet og gi et klart mandat for å gå inn.

Marielle Leraand RødtMarielle Leraand (R) hevder Obama er en krigspresident, og at han ikke fortjener fredsprisen han hat fått. Foto: Brage Aronsen- Det finnes ingen militær løsning i Syria. Vi må få partene til å forhandle, heller enn å gå til krig, forteller Leraand.

Hun fokuserer også på at dette ikke må bli en ny krise, som invasjonen av Irak i 2003. Da gikk verdenssamfunnet inn i en konflikt, og brukte flere år på å trekke seg tilbake igjen.

 

 

Har mistet familiemedlemmer i Syria

Hiam Alchirat og Samah Shihan bor i Larvik, men har begge syrisk opprinnelse. De har reist inn til Oslo for å markere sin motstand mot krigen, konflikten og volden. Med seg har de store plakater med bilder av venner og familiemedlemmer som fremdeles bor i Syria. Både de og familien kjenner konflikten på kroppen hver dag.

- Jeg har mistet en bror, en fetter og en nevø i Syria allerede. Assad-regimet drepte og torturerte dem.  En av dem var far til fem barn. Vi ønsker ikke mer krig, vi ønsker fred, sier Alchirat.

De to kvinnene fortsetter å rope "Hands off Syria" taktfast sammen med resten av demonstrantene som hadde satt av mandagsettermiddagen sin til å markere krigsmotstand.

Jens og Erna like ille

På spørsmål om Leraand tror det kommer til å bli noen endring fra dagens rødgrønne til en evetuell blåblå regjering etter valget svarer hun tydelig og klart.

- I dette spørsmålet er stort sett alle de nåværende stortingspartiene enige. Det finnes ingen reell opposisjon på Stortinget når det kommer til utenrikspolitikken. Her er Rødt uenige med de andre partiene, og ønsker uansett ikke å gå inn. Selv med et FN-mandat. Stoltenberg har vært tydelig på at han krever et FN-mandat. Det har også Erna. Jeg tror ikke en eventuell blåblå regjering vil støtte en krig uten FN-mandat, hevder hun.

Så langt er Venstre det eneste partiet som har åpnet for at Norge kan, hvis vi blir spurt, bidra i et angrep også hvis det ikke kommer et FN-mandat på bordet.

- Kan ikke stå å se på bruk av kjemiske våpen

Ingen fra Venstre hadde mulighet til å uttale seg om saken, og partiets sentralbord henviste til uttalelser på hjemmesiden. Der skriver nestleder i Venstre Ola Elvestuen følgende:

- Det er uakseptabelt for det internasjonale samfunnet å se på gjentakende bruk av kjemiske våpen. For å unngå det er vi nødt til å ha en troverdig trussel om militærmakt selv om vi ikke ønsker å bruke den, skriver Elvestuen.

SV var det eneste stortingspartiet som var representert ved en appell under demonstrasjonen. 2. kandidat i Oslo for SV, Ingunn Gjerstad sa i sin appell at SV er mot å gå inn i Syria uten et FN-mandat. Hun understreket også at i denne situasjonen er ikke nødvendigvis et FN-mandat nok for SV til å støtte et eventuelt angrep.