Drømmejobb hos Lippestad
Selv med nedsatt funksjonsevne fikk Olav Skolseg Ree praksisplass i advokatfirmaet.
En drøm gikk i oppfyllelse da Olav Skolseg Ree (24) fra Gjedrum fikk praksisplass hos Advokatfirmaet Lippestad. For ett år siden kom Ree i kontakt med Jobbstafetten, og eventyret var i gang.
– Jeg hadde akkurat flyttet til Bjølsen studentby, og satt og tittet på hjemmesidene till Oslo kommune. Et banner med en glisende Fabian Stang, fanget oppmerksomheten min. Det stod at jobbstafetten søkte etter unge med nedsatt funksjonsevne. Jeg tenkte at det var en liten muligheten, men at jeg måtte prøve allikevel, forteller Ree.
Jobbstafetten handler om å inspirere både arbeidsgivere og unge med nedsatt funksjonsevne til å se at det norske arbeidslivet trenger deres arbeidskraft. De jobber med å utplassere unge med ulike funksjonshemninger i forskjellige bedrifter i en måned.
Sitter i rullestol
Ree er født med cerebral parese, som gjør at han sitter i rullestol. Nå er han en aktiv jusstudent.
– Det er viktig for meg at hverdagen min er strukturert og organisert, noe jeg mener er positivt. Den største utfordringen er at jeg er avhengig av en annen person, sier Ree.
Da Ree fikk praksisplass hos Advokatfirmaet Lippestad måtte han omorganisere hele hverdagen sin.
– Jeg måtte omorganisere hele hverdagen min med hjemmesykepleieren og assisenter. Her var jeg heldig med at hjemmesykepleieren og assisenten var villig til å gjøre forandringer, for de kunne fort ha valgt å si nei, sier Ree.
Fordommer
– En del mennesker tror at vi som sitter i rullestol ikke kan noen ting, men slik er de ikke. De blir ofte overrasket når jeg forteller at jeg studerer juss, forteller Ree.
Han forteller at han personlig ikke har oppelvd mange fordommer, og tror det er fordi han er flink til å snakke for seg. Men én hendelse på skolen overrasket han.
– For å komme meg rundt bruker jeg en elektrisk rullestol, som selvfølgelig lager litt lyd når den kjører. I starten av skoleåret var jeg på vei inn i lesesalen, hvor det også satt andre studenter. Da jeg var på vei inn bråkte rullestolen, og studenten spurte assisenten min om det ikke var et eget rom for "sånne som oss". Jeg trodde at vi i 2013 hadde kommet lenger enn kommentarer som det.
Da Ree søkte om å få være med på Jobbstafetten måtte han oppgi informasjon om seg selv. Alder, bosted og interesser. Alt for å kunne plassere han hos den riktige praksisplassen.
– Det at jeg gikk ut fra videregående med gode karakterer og at jeg studerer juss nå, gjorde meg nok til en god kandidat for Advokatfirmaet Lippestad, forklarer Ree.
Ikke tilrettelagt
– Det å være hos Advokatfirmaet Lippestad var bare helt fantastisk, sier Ree.
Han forteller om et godt miljø og vennlige arbeidskollegaer.
For Ree var det viktig at det ikke var tilrettelagt for han hos advokatfirmaet. Han ville kjenne på hvordan det var å jobbe der på lik linje med de andre.
– Det er lett å gå i fellen og tilrettelegge arbeidsoppgavene, eller gi meg lenger tid enn hva andre ville fått. Men det klarte de å unngå, sier Ree som opplevde å bli tatt seriøst med en gang.
Kult med referanser fra Lippestad
Praksisplass i et elitefirma som Advokatfirmaet Lippestad har gitt Ree troen på seg selv og sine evner. Han tror de fleste unge ville gjort nesten hva som helst for å få samme mulighet som han fikk.
– Hvor kult er det ikke å ha refereanser fra selveste Geir Lippestad?
Han vet ikke hvordan fremtiden ser ut, men tar med seg alt han har erfart fra advokatfirmaet.
– De gående vet at de har ulike muligheter etter utdannelsen. Slik er det ikke for meg. Derfor er det fint å ha fått denne muligheten, for å bevise for meg selv at jeg faktisk klarer det de normalt fungerende også klarer, sier Ree.