Flere unge sliter med psykisk helse

Den kommende regjeringen lover et hardere arbeid for å bedre psykisk helse. – Vi kommer til å følge dem med argusøyne, sier Mental Helse Ungdom.

Mange unge kjenner på følelsen av håpløshet i hverdagen. Illustrasjonsfoto: Margit Selsjord

Altfor mange unge sliter med psykiske helse. Det viser den nyeste NOVA-rapporten. Selvom de fleste stort sett trives, er det mange som sliter med stress, søvnproblemer, bekymring og en følelse av håpløshet. Familieøkonomi er også en faktor som påvirker ungdommers psykiske helse. Rapporten viser en tydelig sammenheng mellom livskvalitet og økonomiske ressurser.

Større plass i skolen

Adrian Lorensson, styreleder for Mental Helse Ungdom, er ikke overrasket over resultatene. Han trekker fram skolehelsetjenesten som det absolutt viktigste som må jobbes med.

– Det er bra at regjeringen går inn for en bedring av skolehelsetjenesten, men en regjeringseklæring fører ikke nødvendigvis til en endring. Skolehelsetjenesten bør styrkes betrakteltig. Det vil bli mye enklere hvis det tilrettelegges bedre for å ha samtaler på skolen. Det krever at regjeringen øremerker penger til akkurat dette. Vi kommer til å følge godt med og vil melde fra hvis regjeringen ikke følger det opp.

Lorensson mener at temaet psykisk helse bør få en større plass i skolen.

– Psykisk helse burde komme inn som et eget fag i skolen på lik linje med kroppsøving og mat og helse. Det bør komme frem hva psykisk helse innebærer, og hvordan man kan ta bedre vare på seg selv og hverandre.

Vil ikke svartmale

Lorensson er heller ikke overrasket over forholdet mellom psyksisk helse og økonmisk situasjon. Han mener det må bli lettere å komme fra NAV og ut i arbeid.

– Det betyr ikke nødvendigvis mer deltidsarbeid, men det handler om å ha en meningsfylt arbeidsdag, legger han til.

I følge NOVA-rapporten sliter ungdom bosatt i urbane strøk oftere psykisk, men Lorensson mener det ikke er forsket nok på dette området.

– Man er også nødt til å se på faktorer rundt. Det er interessant og viktig å jobbe med,  men det er vanskelig å tolke slike resultater når det egentlig krever mer forskning, fortsetter Lorenssen.

– Vi trenger likevel ikke å svartmale, for vi er veldig glade for regjeringserklæringen. Den er ambisiøs og nødvendig, og vil gjøre det lettere for ungdommer som sliter med psykisk helse.

Regjeringen lover forbedringer

I den nye regjeringsplattformen har psykisk helse fått mye plass. Tone W. Trøen er nyvalgt stortingsrepresentant for Høyre og tidligere helsepolitisk rådgiver for Høyre på Stortinget.

Hun trekker frem skolehelsetjenesten som et spesielt viktig tiltak rettet mot ungdom og psykisk helse.

– Det handler om å møte ungdom der de er. Et godt eksempel er innføringen av helsetjeneste på alle videregående skoler i Akerhus . Dersom psykiske utfordringer fanges opp tidligere, kan det redusere frafallet i skolen.

Trøen er tydelig på at skolen skal være en arena som gir et løft til ungdom fra familier med dårligere økonomi.

-  Å ha en god skole er det aller viktigste. Den økonomiske situasjonen i hjemmet skal ikke avgjøre framtiden din. Det skal ikke være slik at skolen produserer sosiale forskjeller. Det er viktig med en god skole for å sikre god utdanning.

Den blåblå regjeringen har et stort fokus på helse, og Trøen understreker at psykisk helse er et felt som skal få et betydelig løft.

- Vi har vært veldig tydelige på at psykisk helse har vært nedprioritert og at vi ønsker å rette et større fokus mot temaet.

Trøen er positivt innstilt til å lytte til Mental Helse Ungdom sine innspill.

- Det er viktig å lytte til rådene Mental Helse kommer med, for det er en organisasjon som kjenner brukerne. Vi må bryte barrierene og være like åpene om psykiske utfordringer som de fysiske. Dette gjelder hele samfunnet. Halvparten av oss vil støte på psykiske utfordringer i løpet av livet. Da er viktig å være åpen og løse problemene før de blir for store. Det er her lavterskeltilbudet kommer inn, sier hun.

Trøen stiller seg bak Mental Helse Ungdom sin oppfatning av et for dårlig lavterskeltilbud for ungdom.

- Vi mener det er viktig at tilbudet strykes, avslutter Trøen.