Gry måtte søke statsborgerskap på nytt
Da Gry Tanum (29) ville flytte tilbake til Norge etter å ha studert i utlandet, fikk hun et nødnummer for innvandrere. Fagfolket er enige: dette skal ikke skje.
– Jeg syntes situasjonen var så spesiell at jeg trodde jeg var med i skjult kamera, sier Gry Tanum.
Etter ni år på medisinstudiet i Danmark, har Tanum nå fått jobb som lege på Ahus universitetssykehus i Akershus. Hun kan fortelle at veien dit ikke var bare lett.
– Da jeg kom tilbake til Norge hadde jeg allerede et jobbtilbud, men arbeidstillatelse hadde jeg visst ikke. Skatteetaten ba meg søke oppholdstillatelse og statsborgerskap, forteller Gry som er født og oppvokst opp på Gran i Norge.
– Jeg ønsket å finne ut om det hadde skjedd en feil, men det var ingen som ville høre. Jeg ble bare henvist til et nødnummer for innvandrere.
Bekymret for andre
Gry Tanum møtte opp på skattekontoret på Gjøvik hvor hun fikk en bok med tittelen «Ny i Norge». Boken var en veiledning for utenlandske innflyttere, som henne selv, som ønsker opphold i landet. Hun fulgte stegene, og fikk til slutt innvilget søknad. Nå er hun bekymret for at det samme skal skje med andre studenter.
– Hva om en som ikke har jobb havner i samme situasjon? Da blir de sendt rett tilbake, sier Tanum og forteller at hun har hørt om lignende historier.
– Det er bare flaks at jeg hadde alt i orden, jeg kunne bevise både bosted og jobb. Også snakket jeg jo over gjennomsnittet godt norsk som ny i landet, ler den ferske statsborgeren.
– Veldig ekstremt
Gry Tanum var medlem av organisasjonen ANSA mens hun studerte i Danmark. ANSA har jobbet med utenlandsstudenter siden 1956, men organisasjonens sosialrådgiver Hanne Refsdal forteller at de aldri har hørt om noe lignende.
– Dette var veldig ekstremt. Alle norske studenter har rett til å studere i utlandet så lenge de vil. Jeg har hørt mye rart, men dette skal absolutt ikke skje, sier Refsdal om saken.
Pressekontaktens uttalelser bekreftes av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, som har ansvar for spørsmål om integrering.
– I følge statsborgerloven kan man miste statsborgerskapet på tre måter. I Tanum sitt tilfelle må det har skjedd en feil, sier departementets kommunikasjonsrådgiver Raheela Chaudhry.
– Vi har tatt initiativ til et møte med skattedirektoratet for å få klarhet i hvordan saker som denne kan oppstå, sier Chaudhry.
Journalen har ikke lyktes å få en kommentar fra Skatteetaten.