Hva skjuler seg bak "vegetabilsk olje"?

Palmeolje anses som skadelig både for miljøet og helsen. Likevel brukes verdens billigste vegetabilske olje flittig i matvareindustrien.

En arbeider ved en palmeoljeplantasje i Malaysia viser hvordan palmefrukten ser ut.

Du har sikkert sett "vegetabilsk olje" på ingredienslisten til et spiselig produkt. Med mindre noe annet er oppgitt, er det mest sannsynlig palmeolje. Det er ikke feil å skrive "vegetabilsk olje", men olivenolje, solsikkeolje og rapsolje går også under denne kategorien. Disse er imidlertid regnet som sunne. Derfor kan mange bli lurt når de ser på ingrediensene.

– Palmeolje inneholder mye palmentinsyre. Det er en sterkt kolesteroløkende fettsyre, og øker dermed risikoen for hjerte- og karsykdommer, forteller Christian Drevon, professor i ernæringsfysiologi ved Universitetet i Oslo. 

Regnskogen forsvinner

Palmeolje er ikke bare skadelig for helsen, men også for miljøet.

– Hvert år blir store regnskogområder hogget ned eller brent på grunn av palmeolje, opplyser Anja Lyngsmark, kampanjeansvarlig i Regnskogfondet.

Hun forteller at palmeoljeplantasjer er hovedårsaken til at regnskogen forsvinner i Indonesia og Malaysia.

Der regnskogen blir destruert, blir det plantet palmer på grunn av den massive etterspørselen verden over.

– Palmeoljen er unik

Celin Huseby, ekstern nordisk kommunikasjonssjef i Mondelez International, forteller hvorfor Freia bruker palmeolje i en del av sine produkter. Mondelez er en av Freias leverandører.

– Oljen har en unik evne til å binde sammen ingrediensene i sjokoladen, sier hun.

Hun bruker sjokolade med flytende fyll som eksempel.

– Palmeoljen gjør at ingrediensene ikke sklir sammen.

Hun hevder at det ikke finnes noen god erstatning for palmeolje, og at palmefrukten trenger liten plass for å produseres, sammenlignet med andre oljer.

– Hvis man bare hadde produsert raps- og solsikkeolje, ville det ikke vært mye mark igjen, sier Huseby.

Redusert bruk av palmeolje

I januar 2012 startet Regnskogfondet og Grønn Hverdag en underskriftkampanje mot palmeolje i mat. Siden da har bruken blitt redusert med to tredeler. Lyngsmark mener forbrukerne har blitt mer bevisste på ulempene palmeoljen fører med seg.

– Jeg tror folk blir irriterte, og dermed ønsker produsentene å kutte ned på bruken, sier hun.

Nestlé er et eksempel på en produsent som jobber med å fjerne palmeoljen fra produktene sine. De mener det tar lang tid og at det er vanskelig å finne gode erstatninger.

Toro og Tine er blant produsentene som har fjernet palmeoljen helt fra sine produkter. Sistnevnte har erstattet den med solsikke-, oliven-, shea- og rapsolje.

Snart slutt på å kamuflere

Nye EU-regler som trer i kraft i desember 2014, lovpålegger produsentene å merke varene med hvilken matolje de bruker i produktene sine. Det melder Regnskogfondet. Dette gjelder også for Norge. Da vil det ikke lenger være tilstrekkelig å skrive "vegetabilsk olje" på produktene.

Flere produsenter er allerede i gang med tydeligere merking.

Palmeoljeguiden, laget av Grønn Hverdag og Regnskogfondet, finnes en liste over norske produkter som inneholder palmeolje, og hvor stor prosentandel av produktet det utgjør.