Hva skjuler seg bak "vegetabilsk olje"?
Palmeolje anses som skadelig både for miljøet og helsen. Likevel brukes verdens billigste vegetabilske olje flittig i matvareindustrien.
Du har sikkert sett "vegetabilsk olje" på ingredienslisten til et spiselig produkt. Med mindre noe annet er oppgitt, er det mest sannsynlig palmeolje. Det er ikke feil å skrive "vegetabilsk olje", men olivenolje, solsikkeolje og rapsolje går også under denne kategorien. Disse er imidlertid regnet som sunne. Derfor kan mange bli lurt når de ser på ingrediensene.
– Palmeolje inneholder mye palmentinsyre. Det er en sterkt kolesteroløkende fettsyre, og øker dermed risikoen for hjerte- og karsykdommer, forteller Christian Drevon, professor i ernæringsfysiologi ved Universitetet i Oslo.
Regnskogen forsvinner
Palmeolje er ikke bare skadelig for helsen, men også for miljøet.
– Hvert år blir store regnskogområder hogget ned eller brent på grunn av palmeolje, opplyser Anja Lyngsmark, kampanjeansvarlig i Regnskogfondet.
Hun forteller at palmeoljeplantasjer er hovedårsaken til at regnskogen forsvinner i Indonesia og Malaysia.
Der regnskogen blir destruert, blir det plantet palmer på grunn av den massive etterspørselen verden over.
– Palmeoljen er unik
Celin Huseby, ekstern nordisk kommunikasjonssjef i Mondelez International, forteller hvorfor Freia bruker palmeolje i en del av sine produkter. Mondelez er en av Freias leverandører.
– Oljen har en unik evne til å binde sammen ingrediensene i sjokoladen, sier hun.
Hun bruker sjokolade med flytende fyll som eksempel.
– Palmeoljen gjør at ingrediensene ikke sklir sammen.
Hun hevder at det ikke finnes noen god erstatning for palmeolje, og at palmefrukten trenger liten plass for å produseres, sammenlignet med andre oljer.
– Hvis man bare hadde produsert raps- og solsikkeolje, ville det ikke vært mye mark igjen, sier Huseby.
Redusert bruk av palmeolje
I januar 2012 startet Regnskogfondet og Grønn Hverdag en underskriftkampanje mot palmeolje i mat. Siden da har bruken blitt redusert med to tredeler. Lyngsmark mener forbrukerne har blitt mer bevisste på ulempene palmeoljen fører med seg.
– Jeg tror folk blir irriterte, og dermed ønsker produsentene å kutte ned på bruken, sier hun.
Nestlé er et eksempel på en produsent som jobber med å fjerne palmeoljen fra produktene sine. De mener det tar lang tid og at det er vanskelig å finne gode erstatninger.
Toro og Tine er blant produsentene som har fjernet palmeoljen helt fra sine produkter. Sistnevnte har erstattet den med solsikke-, oliven-, shea- og rapsolje.
Snart slutt på å kamuflere
Nye EU-regler som trer i kraft i desember 2014, lovpålegger produsentene å merke varene med hvilken matolje de bruker i produktene sine. Det melder Regnskogfondet. Dette gjelder også for Norge. Da vil det ikke lenger være tilstrekkelig å skrive "vegetabilsk olje" på produktene.
Flere produsenter er allerede i gang med tydeligere merking.
På Palmeoljeguiden, laget av Grønn Hverdag og Regnskogfondet, finnes en liste over norske produkter som inneholder palmeolje, og hvor stor prosentandel av produktet det utgjør.