Listhaug-bråk øker presset på regjeringen

Sylvi Listhaug har havnet i medienes søkelys og måttet tåle heftig kritikk siden hun ble landbruks- og matminister. Det svekker både henne og regjeringen, mener valgforsker Bernt Aardal.

Mediestyret rundt Listhaug bidrar til å svekke autoriteten til den enkelte statsråd, i følge Aardal. (Foto: Statsministerens kontor, SMK)

Siden Erna Solberg offentliggjorde sin nye regjering den 16. oktober har mediene skrevet mye om statsrådenes bakgrunn og tidligere uttalelser. Særlig har Sylvi Listhaugs kommentar som sammenligner det norske landbruket med et kommunistisk system skapt mange overskrifter. Enda mer vann på møllene fikk mediene etter at Dagens Næringsliv avslørte at Listhaug gjennom sin jobb i PR-selskapet First House hadde vært rådgiver for Rema 1000, selv etter valget.

Sjefsredaktør i Dagsavisen, Arne Strand, mener at Listhaug må offentliggjøre kundelistene fra First House. Strand skrev nylig i en kommentar at Listhaug trolig blir den første statsråden som må gå av fra Solbergs regjering.

– Hun kan bli den første til å gå av hvis hun tviholder på denne listesaken. Det er en sak som kommer til forfølge henne lenge og forstyrre alt rundt regjeringens arbeid. Det kan bli for mye å ha en statsråd som er så omdiskutert.

Den negative fokuseringen har ikke bare innvirkning på den enkelte statsråden, men også regjeringen som en helhet, mener valgforsker og statsviter Bernt Aardal.

– Det negative fokuset vil bidra til å svekke autoriteten til den enkelte statsråd. Det svekker også regjeringen siden de må bruke tid på å svare disse spørsmålene, fremfor å bruke tid på justeringen av statsbudsjettet. Dette har de i utgangspunktet dårlig tid på allerede, så dette er en veldig uheldig og vanskelig tid å få denne typen forstyrrelser, sier Aardal.Bernt Aardal mener at fokuset på personen er tøffere i mediene enn tidligere. (Foto: UiO)

Strand mener det er en selvfølge at statsrådene må finne seg i å bli konfrontert med tidligere uttalelser.

– Det sier noe om hva de står for politisk. Når likestillingsministeren uttaler at hun er imot likestilling, og landbruksministeren tidligere har sagt at norsk landbrukspolitikk er kommunistisk, så er det nødvendig kritikk for å tegne et bilde av vedkommende statråder.

Ingen ny trend

At statsrådene havner i medienes søkelys fra første minutt i statsrådstolen er ikke noe nytt, ifølge Aardal.

– Nei, det er ikke nytt. Allerede i 1996 med Jaglands regjering måtte politikerne tåle tøff kritikk. Da var det enda mer bråk og det endte med at en statsråd, Terje Rød Larsen, måtte trekke seg.

Selv om det ikke er en ny trend at politikernes tidligere kommentarer blir dratt frem mener Aardal at mediene er mer pågående enn tidligere.

– Fokuset på personene i politikken har blitt sterkere og tøffere. Det er et tegn på at mediene har blitt mye mer pågående. Man får en slags kampanjejournalistikk der noen medier drar opp saker og andre henger seg på. Det kan føles litt voldsomt, spesielt for de som aldri har vært statsråd før og ikke har vært i medienes søkelys i den grad man opplever som statsråd.

At mediene er blitt tøffere i sin dekning er ikke Strand enig i.

– Jeg synes ikke de har blitt tøffere. Det har vært slik de siste 20 årene. Det er ikke noe forskjell her, sier Strand.

Aardal mener media har blitt tøffere.

– For 20 år siden var det mye enklere å skjerme seg fra offentligheten både som partileder og stortingsrepresentant, og kanskje enda mer som statsråd, mener Aardal.

Bør offentliggjøre listene

Den såkalte listesaken bør imidlertid Listhaug legge død så fort som mulig, mener Strand.

– Hun bør offentliggjøre listene, så forsvinner saken. Hvis hun tviholder på at listene ikke skal offentliggjøres så får hun et kjempeproblem politisk.